Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Het hypothecair krediet

Een hypothecair krediet dient om geld te lenen om een uitgave voor een onroerend goed te financieren. Een hypothecaire lening kan ook gebruikt worden voor verbouwingen of investeringen om je woning energiezuiniger te maken. Voor deze laatste categorieën moet je de voor- en nadelen wel afwegen tegenover die van een consumentenkrediet. Wat er bijzonder is aan een hypothecair krediet is dat het gekoppeld is aan een waarborg (“hypothecaire waarborg” of “hypotheek” genoemd) die betrekking heeft op een onroerend goed (meestal het onroerend goed dat wordt gefinancierd door de hypothecaire lening). Een hypothecair krediet kan ook worden toegekend zonder hypothecaire waarborg. In dat geval moet het krediet dienen voor de financiering van de aankoop of van het behoud van reële onroerende rechten (bijvoorbeeld erfdienstbaarheid, vruchtgebruik, naakte eigendom), met uitzondering van de renovatie.

Weetje

Een hypothecair krediet kan ook worden aangegaan voor een roerende doelstelling, met andere woorden voor privé-behoeften die niet van onroerende aard zijn, maar die gewaarborgd worden door een hypothecaire waarborg.

Een hypothecair krediet heeft als voordeel dat:

  • Je meestal een voordeligere intrestvoet kan krijgen dan bij een lening op afbetaling.
  • Je de terugbetaling over een langere periode kan spreiden.
  • Je onder bepaalde voorwaarden recht hebt op een belastingvermindering.

Kosten verbonden aan een hypothecaire lening

Verlies de kosten voor een hypothecaire lening niet uit het oog: de dossierkosten zijn hoger, er worden notariskosten aangerekend voor de registratie van de hypotheek en je moet ook registratierechten betalen.

Voor een lening op afbetaling is de intrestvoet doorgaans hoger, maar:

  • Je kan (en moet!) je lening sneller afbetalen.
  • Er zijn minder waarborgvereisten.
  • De lening is sneller en eenvoudiger te verkrijgen bij je kredietgever.
  • De dossierkosten zijn meestal lager.

Meer info