Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Waar zullen de kinderen wonen wanneer men uit elkaar gaat?

Op deze pagina
Een klein meisje wacht bedroefd tot haar ouders stoppen met ruzie maken

Als de ouders het eens zijn over waar de kinderen na de scheiding moeten wonen, is de beslissing snel gemaakt. Zijn ze het niet eens, dan beslist de rechtbank in het belang van het kind. Het maakt daarbij niet uit of de ouders getrouwd waren, of wettelijk of feitelijk samenwoonden.

Welke rechter beslist?

De familierechtbank is bevoegd voor zaken die betrekking hebben op kinderen.

Welke formules bestaan er?

Meestal wonen de kinderen de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de andere. Er kan ook gekozen worden om het kind hoofdzakelijk bij één ouder te laten wonen en om het weekend bij de ander. Een alternatief is de 4-10 regeling: van donderdag tot zondag bij een van de ouders, de 10 dagen daarna bij de ander. Het zijn maar enkele voorbeelden. Alles hangt af van de omstandigheden. Wonen de beide ouders in de buurt van de school? Zijn ze bereid het kind naar buitenschoolse activiteiten te brengen? Tonen ze interesse voor hun kinderen? En zo meer.

Let op

De huisvesting van de kinderen staat los van de kinderalimentatie. Het is niet omdat de kinderen evenveel tijd bij iedere ouder wonen dat er geen kinderalimentatie betaald moet worden. De kwestie van de kinderalimentatie hangt af van de inkomens van beide partners en van de uitgaven die ze doen voor de kinderen.

Weetje

Het is niet omdat de kinderen evenveel bij elk van de ouders verblijft dat er geen alimentatie betaald moet worden.