Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Het bedrag van de kinderalimentatie kan door de echtgenoten onderling worden bepaald. Raken ze het niet eens, dan wordt het bedrag door de rechtbank vastgelegd.
In welke mate welke ouder de lasten voor de kinderen draagt, hangt vooral af van de financiële mogelijkheden van elk van hen en van de behoeften van de kinderen. De rechter houdt rekening met de huisvesting van de kinderen en met de kinderbijslag.
De rechter houdt rekening met:
Elke ouder moet mee betalen voor de gewone en voor de buitengewone kosten van zijn kind. De gewone kosten zitten in het bedrag van de kinderalimentatie. De buitengewone kosten moeten bovenop de kinderalimentatie worden betaald.
Het is niet altijd gemakkelijk om uit te maken wat gewone kosten zijn en welke uitgaven tot de buitengewone kosten horen. Ouders moeten over deze kosten voorafgaandelijk en in onderling overleg tot een akkoord komen. Om duidelijkheid te scheppen en scheidende partners een houvast te geven, bestaat er sinds 2 mei 2019 een lijst van ‘buitengewone’ onderhoudskosten en een regeling rond de betalingen van deze kosten. Partijen kunnen van deze regelingen afwijken.
Een indicatieve lijst van voorbeelden van buitengewone uitgaven zoals bepaalde medische kosten (orthodontie, logopedie …), kosten met betrekking tot de opleiding van het kind (bijlessen), kosten verbonden aan de ontwikkeling van het kind (kinderopvang, rijopleiding …) is beschikbaar op notaris.be.
Reken de kosten voor schoolreizen als buitengewone kosten. Ongeacht bij welke ouder het kind op het moment van die schoolreis verblijft, de betaling van de schoolreis hoort bij de buitengewone kosten. Op die manier is er minder discussie over ieders aandeel in de kosten.
Niet alleen de rechter moet kunnen aantonen hoe hij tot de alimentatieverdeling is gekomen, ook de ouders moeten dit kunnen aantonen als zij dit bepalen in de regelingsovereenkomst. Niet alleen rechtelijke beslissingen over onderhoudsbijdragen moeten vandaag gemotiveerd worden, maar sinds 10 januari 2019 moeten ook de overeenkomsten tussen ouders over de onderhoudsbijdragen (bv. in het kader van een EOT-vereenkomst) het bedrag van de onderhoudsbijdrage ten opzichte van kinderen rechtvaardigen. Wel zullen de ouders dit bedrag niet moeten verantwoorden aan de hand van alle hierboven vermelde criteria. Een rechtvaardiging aan de hand van één of een aantal criteria volstaat.
Dankzij deze wijziging kunnen rechters die geconfronteerd worden met ouders die hun onderhoudsbijdragen willen aanpassen na een echtscheiding, veel gemakkelijker de oorspronkelijke criteria achterhalen die de ouders hebben gebruikt bij het bepalen van hun aanvankelijke onderhoudsbijdrage. Rechters zullen bijgevolg beter kunnen oordelen of die criteria gewijzigd zijn en of een aanpassing van de onderhoudsbijdrage dus al dan niet noodzakelijk is.
Lees onze pagina’s i.v.m. belastingaangifte om alles te weten over de fiscale behandeling van de kinderalimentatie.
De gewone kosten zitten in het bedrag van de kinderalimentatie. De buitengewone kosten moeten bovenop de kinderalimentatie worden betaald.