Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Zakgeld geven of niet?

Geef je je kind zakgeld, dan leert het op zijn niveau een budget beheren. Je kind ontdekt de waarde van geld, leert keuzes maken, maakt kennis met het begrip "budget" en leert dat het moet sparen om later iets belangrijkers te kunnen kopen dan snoep.

Je kind zal waarschijnlijk fouten maken. Experts raden aan om niet te veel in te grijpen.

Als je kind fouten maakt, is dat meestal niet zo erg. In ieder geval minder erg dan wanneer een volwassene foute financiële beslissingen neemt waarmee grotere bedragen gemoeid zijn.

Via zakgeld kunnen jongeren dus heel wat leren.

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld in België?

Je kind kwam onlangs thuis van school met de mededeling dat het te weinig zakgeld krijgt. Een vriendje beweert dat er "barema’s" zijn en dat het bedrag van het zakgeld dus voor iedere leeftijd is vastgelegd. Klopt dat?

Neen, dat klopt niet. Ouders kiezen zelf of ze hun kind zakgeld geven. En, als ze dat doen, kiezen ze zelf hoeveel ze geven … of dat kind dat nu leuk vindt of niet!

Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van de leeftijd van je kind, je inkomen en wat je kind met zijn zakgeld moet betalen.

In maart 2016 organiseerde Wikifin een onderzoek naar hoe Belgische gezinnen met het zakgeld van hun kinderen omgaan op verschillende leeftijden. Hieronder vind je de resultaten, die gebaseerd zijn op de verklaringen van de deelnemers aan het onderzoek.

Vergezeld van haar ouders, steekt een meisje muntstukken in een spaarpot

Hoeveel zakgeld krijgen de kinderen in België?

40 % van de kinderen krijgt geen zakgeld.

3 kinderen op 10 krijgen maandelijks gemiddeld tussen 20 en 99 euro zakgeld.

Het bedrag van het zakgeld stijgt doorgaans naarmate de kinderen ouder worden.

  • 6-7 jaar: 74 % krijgt geen zakgeld
  • 8-9 jaar: 67 % krijgt geen zakgeld
  • 10-11 jaar: 58 % krijgt geen zakgeld
  • 12-13 jaar: 52 % krijgt tussen 5 en 39 euro per maand
  • 14-15 jaar: 60 % krijgt tussen 10 en 99 euro per maand
  • 16-17 jaar: 65 % krijgt tussen 20 en 149 euro per maand
  • 18-19 jaar: 52 % krijgt tussen 40 en 149 euro per maand
  • 20-21 jaar: 59 % krijgt tussen 40 en 200 euro per maand
  • 22-23 jaar: 62 % krijgt tussen 40 en 200 euro per maand

Gemiddeld maandelijks zakgeld volgens de leeftijd:

6-7 jaar

Minder dan 5 euro

8-9 jaar

5 tot 9 euro

10-11 jaar

10 tot 19 euro

12-13 jaar

10 tot 39 euro

14-15 jaar

19 tot 39 euro

16-17 jaar

39 tot 99 euro

18-19 jaar

99 tot 149 euro

20-21 jaar

99 tot 149 euro

22-23 jaar

99 tot 149 euro

24+ jaar

100 tot 199 euro

Bron: enquête.

​​​​​​Wat doen kinderen met hun zakgeld?

Kinderen besteden hun zakgeld meestal zoals ze zelf willen. Verder betaalt 1 op 3 er (deels) zijn vrijetijdsbesteding mee en 1 op 5 betaalt er (deels) zijn eten mee.

​​​​​​Wat doen kinderen met hun zakgeld? Overzicht

Wikifin-tips

  • Hoeveel zakgeld je ook geeft, leg aan je kind uit waarom je niet meer geeft en vermeld bijvoorbeeld ook hoeveel uur je voor dat bedrag moet werken.
  • Maak samen met je kind het maandbudget van je gezin op. Zo beseft het dat elke cent die het vraagt, gevolgen kan hebben voor het totale gezinsbudget.

Stoppen we zakgeld in een spaarvarken of storten we het op een rekening?

Alles hangt af van de leeftijd van je kind. Voor een kind van 5 betekent geld op de bank niet veel. De muntstukken die je geeft, zijn wel heel concreet.

Een spaarrekening kan, ook als je kind erg jong is, een goed idee zijn om op lange termijn te sparen en voor de grotere bedragen die het bijvoorbeeld voor zijn verjaardag krijgt.

Een jong kind kan je muntstukken van uiteenlopende waarde geven om de verschillen ertussen uit te leggen. Zo leert je kind de muntstukken herkennen, de waarden bij elkaar optellen en begrijpen hoe geld werkt. Maak het omgaan met zakgeld voor je kind liefst heel concreet. Wil je kind er snoepjes mee kopen, ga dan samen naar de supermarkt. Laat het zelf snoepjes kiezen en ook zelf betalen. Op die manier leert het zelf een budget beheren. En precies daarom geef je zakgeld: om je kind de waarde van geld duidelijk te maken en het te leren een budget te beheren.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar is de opening van een zichtrekening interessant.

Tieners betalen hun uitgaven vaak met hun bankkaart en/of een app: een film, een gsm-abonnement en allerlei courante uitgaven. Als ze hun eigen rekening hebben, leren ze die ook gebruiken en hun saldo checken met hun app. Ze kunnen ook geld overschrijven naar hun spaarrekening en maken zo kennis met intrest en de kapitalisatie daarvan. Intrest die op de rekening blijft staan, wordt bij het bedrag op de rekening geteld en levert zo opnieuw intrest op.

Weetje

Een kind mag wettelijk een rekening openen met een eigen bankkaart of bank-app vanaf de leeftijd van 10 jaar. Als ouder moet je wel mee je handtekening plaatsen.

Is zakgeld een recht?

Je kind hoorde op school dat alle kinderen recht hebben op zakgeld. Klopt dat?

Kinderen hebben bepaalde rechten: het recht op huisvesting, op voedsel, op kleding, op bescherming, op onderwijs … Als het kind met jou onder één dak woont, worden die rechten bijna vanzelf gerespecteerd: je kind leeft en eet samen met jou en je koopt de nodige kledij en schoolbenodigdheden. Woont het kind ergens anders, dan worden die rechten doorgaans vertaald in een som geld: de alimentatie.

Toch kan je kind zijn recht op zakgeld niet afdwingen. Je kan perfect beslissen om het geen zakgeld te geven. In dat geval kan je natuurlijk beter uitleggen waarom je liever geen zakgeld geeft.

Je kind heeft nooit genoeg zakgeld. Hoe ga je daarmee om?

Zakgeld is de eerste stap naar budgetbeheer. Geeft je kind al zijn zakgeld uit, dan is het uit met de pret. Dan moet het tot de volgende week of maand wachten om opnieuw geld te ontvangen en te kunnen uitgeven.

Zo leer je je kind keuzes maken. Heeft je kind nooit genoeg geld? Overloop samen zijn uitgaven. Betaalt het steeds voor zijn vrienden om door de groep aanvaard te worden? Praat er samen over. Moet het te veel dingen van zijn zakgeld betalen, dan geef je voortaan beter iets meer in plaats van het systematisch extraatjes toe te stoppen.