Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

grandmother-granddaughter-watering-plants_1.jpg
Aangepast op

Wat kan je doen als je werkgever geen aanvullend pensioen aanbiedt? Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers, VAPW

Op deze pagina

Als je geen of een laag aanvullend pensioen opbouwt bij je werkgever of sector, kan je er zelf voor sparen. Dit wordt het "vrij aanvullend pensioen voor werknemers" (VAPW) genoemd.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Je moet een pensioeninstelling kiezen. Dit kan een verzekeringsonderneming of een pensioenfonds zijn.
  • Je sluit met deze pensioeninstelling een overeenkomst voor de opbouw van een vrij aanvullend pensioen voor werknemers. De inhoud van deze overeenkomst kan je vrij kiezen binnen het aanbod van de pensioeninstelling. Zo is het mogelijk om er een overlijdensdekking aan te koppelen om je naasten te beschermen.

Weetje

Kijk goed na hoe de pensioeninstelling je geld beheert en welke kosten worden aangerekend.

In het algemeen kan een pensioeninstelling je geld op twee manieren beheren met een tak 21- of een tak 23-verzekeringsproduct.

Hoeveel kan je storten?

  • Je mag – onder een bepaald plafond – zelf beslissen hoeveel je jaarlijks spaart:
    • Als je niet aangesloten bent bij een aanvullend pensioenplan van een werkgever of sector, mag je jaarlijks een bedrag sparen gelijk aan 1830 euro (in 2023) of - indien dit hoger is - 3 % van het brutoloon dat je twee jaar voordien kreeg.
    • Op de stortingen in je een VAPW-contract, wordt eerst een premietaks van 4,4 % afgehouden. In een circulaire heeft de fiscus meegedeeld dat het bedrag van deze premietaks niet is inbegrepen in het maximale VAPW-plafond.

Voorbeelden

  • Stel dat je in 2021 een jaarloon had van 50 000 euro, dan mag je in 2023 voor maximaal 1830 euro bijdragen storten in je VAPW-overeenkomst. 3 % van 50 000 euro geeft 1500 euro en dit resultaat mag opgetrokken worden tot 1830 euro. Maar om aan een netto bijdrage van 1.830 euro te komen, mag jouw werkgever 1.910,52 euro afhouden van jouw loon en doorstorten aan de pensioeninstelling (namelijk het plafond van 1.830 euro, verhoogd met de premietaks van 4,4 %).
  • Stel dat je in 2021 een jaarloon had van 70 000 euro, dan mag je in 2023 voor maximaal 2100 euro bijdragen storten in je VAPW-overeenkomst, want 3 % van 70 000 euro is 2100 euro. Maar om aan een netto bijdrage van 2.100 euro te komen, mag jouw werkgever 2.192,4 euro afhouden van jouw loon en doorstorten aan de pensioeninstelling (namelijk 2.100 euro verhoogd met de premietaks van 4,4 %).
  • Als je reeds bent aangesloten bij één of meer aanvullende pensioenplannen van een werkgever of een sector, dan wordt het plafond (1830 euro of – indien dit hoger is – 3 % van je brutoloon van twee jaar geleden) verminderd met de aangroei van je pensioenreserves in deze pensioenplannen over de afgelopen twee jaren. Daarbij wordt rekening gehouden met de bijdragen die destijds in die plannen werden gestort, maar ook met een deel van het rendement dat die reserves hebben opgebracht.
  • Geen nood, via www.mypension.be kan je in het luik "mijn aanvullend pensioen" nagaan hoeveel je maximaal kan bijdragen voor het VAPW. Klik daarvoor op "Zelf nog aanvullend pensioen opbouwen?"
MyPension: Wat is een aanvullend pensioen
  • Jouw werkgever zal de door jou gekozen bijdrage inhouden van je nettoloon en doorstorten aan de pensioeninstelling. Je kan maximaal twee keer per jaar het bedrag van de bijdrage aanpassen. Je kan ook beslissen om de bijdragebetaling stop te zetten.

Voor elk jaar dat je bijdragen stort, ontvang je een pensioenfiche van de pensioeninstelling.

Weetje

Je kan steeds de stand van je aanvullend pensioen nagaan op de website www.MyPension.be.

Hoe wordt het vrij aanvullend pensioen voor werknemers belast?

  • De bijdragen zijn onderworpen aan een verzekeringstaks van 4,4 %.
  • De bijdragen geven je in de personenbelasting recht op een belastingvermindering van 30 % van de gestorte bedragen.
    De bedrijfsvoorheffing houdt al rekening met deze belastingvermindering van 30 %, waardoor er slechts 70 % van de bijdragen effectief wordt afgehouden van je loon.
  • Bij de uitkering van het aanvullend pensioen bij pensionering of overlijden wordt het kapitaal belast tegen 10 %. In andere gevallen is dat 33 %. Daarnaast is een dubbele sociale bijdrage verschuldigd: een RIZIV-bijdrage van 3,55 % en een solidariteitsbijdrage van 0 % tot 2 %.

Wikifin-tip

Je kan je pensioenrechten nagaan op de website www.MyPension.be. Voor elk jaar dat je bijdragen stort, ontvang je ook een pensioenfiche van de pensioeninstelling.