Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

grandmother-granddaughter-watering-plants_1.jpg
Aangepast op

Het aanvullend pensioen voor zelfstandigen actief als natuurlijk persoon (VAPZNP) of "Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen" (POZ)

Ook zelfstandigen die niet in een vennootschap werken, kunnen een extra aanvullend pensioen opbouwen naast het VAPZ.

Dit geldt zowel voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep die actief zijn als natuurlijke persoon en dus zonder vennootschap, als voor hun meewerkende echtgenoot en helpers. Deze pensioenvorm wordt meestal afgekort als VAPZNP of wordt ook wel Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) genoemd.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Je moet een pensioeninstelling kiezen. Dit kan een verzekeringsonderneming of een pensioenfonds zijn. Je kan dit aanvullend pensioen dus niet opbouwen via een bank.
  • Je sluit met deze pensioeninstelling een overeenkomst voor de opbouw van een VAPZNP. De inhoud van deze overeenkomst kan je vrij kiezen binnen het aanbod van de pensioeninstelling. Zo is het mogelijk om er een overlijdensdekking aan te koppelen om je naasten te beschermen.
  • Je mag – onder een bepaald plafond – zelf beslissen hoeveel je jaarlijks spaart.

Wanneer kan je je aanvullend pensioen (VAPZNP) opnemen?

Het aanvullend pensioen wordt automatisch uitbetaald als je met (vervroegd) wettelijk pensioen gaat. De pensioeninstelling zal je contacteren wanneer je pensioen ingaat om de uitbetaling van jouw aanvullend pensioen te regelen.

Op MyPension.be kan je nagaan wanneer je met pensioen kan gaan.

Het is in principe niet mogelijk om je aanvullend pensioen op te vragen vóór je pensionering. Op deze regel bestaan volgende uitzonderingen:

  • Als je voldoet aan de voorwaarden om met (vervroegd) wettelijk pensioen te gaan, maar je besluit om toch nog te blijven werken.
  • Als je je aanvullend pensioen wil gebruiken voor een onroerend project.

Wikifin-tip

Kijk goed na hoe de pensioeninstelling je geld beheert en welke kosten worden aangerekend.

In het algemeen kan een pensioeninstelling je geld op twee manieren beheren: met een tak 21-of een tak 23-verzekeringsproduct.

Je kan je pensioenrechten nagaan op www.MyPension.be. Voor elk jaar dat je bijdragen stort, ontvang je een pensioenfiche van je pensioeninstelling.