Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Beleggen in goud en andere grondstoffen

Op deze pagina
Goudstukjes op een oude houten tafel

Waarom in goud beleggen?

Goud wordt al eeuwen als betaalmiddel gebruikt. Vandaag is die functie wat naar de achtergrond verdreven.

Goud is een investeringsinstrument geworden. Het trekt vooral bezorgde investeerders aan die turbulente tijden verwachten of een grote waardevermindering van hun munt vrezen. Goud wordt dus nog algemeen gezien als een beschermingsmiddel.

In het verleden was het vaak zo dat de prijs van het goud toenam bij een stijging van de levensduurte; tijdens inflatieperioden. Deze bescherming is meestal enkel op lange termijn een realiteit. 

Op korte termijn kan de waarde van goud erg schommelen.

Goud is dus een financieel actief als een ander, het kan in waarde schommelen als gevolg van speculatie. Het kan dus zowel fors stijgen als fors dalen.

Goud heeft ook nadelen. Het brengt in principe niets op, althans niet in de vorm van een intrest.

Wikifin-tips

  • Koop goud via een gespecialiseerde instelling of via een bank. Koop niet van dure of dubieuze internetsites.
  • Bewaar goud in een kluis. Daarbuiten is er een ernstig risico op verlies of diefstal.
  • Hou er rekening mee dat het geld kost om goud veilig te bewaren.
  • Pas op met verzamelstukken. Je betaalt speciale goudmunten meestal meer dan hun waarde in goud.

Weetje

Goud biedt alleen op lange termijn een bescherming tegen een stijging van de levensduurte. Op korte termijn kan de prijs aanzienlijk schommelen.

Hoe beleg je in goud?

Er zijn vier manieren om in goud te beleggen. Kies de optie die het best aansluit bij je beleggersprofiel.

  • Goudstaven en -munten. Je kan fysiek goud kopen via de bank of via een gespecialiseerde instelling. Je kan het dan in een kluis bewaren. Zo speel je op veilig.
  • Goudtrackers. Dit zijn beleggingsproducten waarvan de koers de goudkoers volgt. Ze kopen daartoe zelf goud aan wanneer er bijkomend geld in het fonds belegd wordt. Zo investeer je onrechtstreeks in goud zonder het zelf te moeten bewaren.
  • Aandelen van goudmijnen. Je kan aandelen kopen van goudmijnen. Als de koers van het goud de hoogte in gaat, is de kans groot dat de koers van je aandeel ook stijgt. Maar zoals elk bedrijf, kan een goudmijn ook door moeilijke periodes gaan of zelfs failliet gaan.
  • Afgeleide producten. Voor doorgewinterde beleggers die niet afkerig zijn van risico’s, zijn er financiële afgeleide producten die speculeren op de goudkoers. Deze producten kunnen veel opbrengen, maar je kan er ook alles mee verliezen. Wees hiermee voorzichtig!

Hoe wordt de goudprijs vastgelegd?

De handel in goud loopt 24 uur op 24 door en schuift mee op met de tijdszones. Na iedere transactie wordt de prijs doorgegeven aan dataleveranciers zoals Reuters of Bloomberg die voortdurend de steeds wijzigende goudprijs publiceren. 
Wanneer je goud koopt of verkoopt, gebeurt dat tegen de prijs van het moment waarop je je bank of goudhandelaar de opdracht geeft.

  • Als je koopt zal je de laatprijs betalen, die iets boven de aangekondigde prijs ligt.
  • Als je verkoopt, krijg je de biedprijs, die iets onder de contantprijs ligt.

Het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs heet "de spread".

De hoogte van de spread hangt af van de handelaar waar je het goud koopt of verkoopt, maar ook van de verhandelde hoeveelheid.

Voorbeeld

Zo betaal je voor een goudstaaf van 1 kilogram ongeveer 1 % boven de aangekondigde prijs en voor een staafje van 50 gram goud ongeveer 2,5 % erboven.

Weetje

Als je zogenaamd "oud goud", zoals ringen of andere juwelen, verkoopt, ligt de prijs ervan nog verder af van de contantprijs. Juwelen zijn geen zuiver goud van 24 karaat. Bovendien worden de kosten van het omsmelten ervan ook verrekend.

Wat beïnvloedt de goudprijs?

De goudprijs wordt door veel factoren beïnvloed:

  • De marktrente. Hoe meer rente een belegger ontvangt voor bijvoorbeeld een obligatie of een spaarrekening, hoe minder hij of zij bereid is te beleggen in iets wat helemaal geen rente oplevert zoals goud. De goudprijs daalt in principe dus als de rente stijgt. Omgekeerd is dat ook het geval.
  • De koers van de Amerikaanse dollar. De goudprijs wordt vaak in “US dollar per troy ounce” (31,1035 gram) uitgedrukt. Voor beleggers in de eurozone heeft de koers van de dollar dus ook een invloed. Een daling van de goudkoers kan bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk worden teniet gedaan door een stijging van de dollar, of omgekeerd.
  • De inflatie. In tijden van inflatie wordt alles duurder. Het is niet verwonderlijk dat ook goud dan duurder wordt. De goudprijs stijgt meestal wanneer er economische cijfers worden gepubliceerd die op naderende inflatie wijzen.
  • De internationale politieke toestand. Goud wordt als een vluchtwaarde beschouwd. Meestal stijgt de goudprijs dus bij internationale politieke onzekerheid. Deze meerprijs verdwijnt dan meestal als de paniek gaat liggen.
  • Vraag en aanbod. Vooral centrale banken bezitten grote voorraden goud. Als zij beslissen om die voorraden geheel of gedeeltelijk te verkopen, zet dat de goudprijs onder druk.

Beleggen in andere grondstoffen dan goud?

Beleggen in andere grondstoffen zoals olie, metalen en landbouwproducten kan in principe ook. Maar de risico’s hiervan zijn heel groot. Speculatie zorgt ervoor dat de koersen van grondstoffen snel veranderen.

Beleggen in grondstoffen vraagt veel opvolging en een zeer goede kennis van de markten. Het is dus geen geschikt beleggingsproduct voor alle spaarders.

Wikifin-tip

Investeer enkel in beleggingsproducten die je goed begrijpt.