Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is een beleggingsfonds?

Op deze pagina

Wat is een beleggingsfonds of een ICB?

De meest voorkomende beleggingsfondsen zijn de Instellingen voor Collectieve Beleggingen (ICB’s). Dat zijn aparte ondernemingen die tot doel hebben om spaargeld van veel beleggers samen te brengen in één grote pot, waarmee dan kan belegd worden.  

De beleggingen worden uitgevoerd door fondsbeheerders volgens een vooraf bepaalde strategie. Zij kunnen beleggen in:

Het aanbod van beleggingsfondsen is groot en de diversiteit ook. Er bestaat dus een grote kans dat je een fonds vindt dat bij jouw doelstellingen en beleggersprofiel past. 

Weetje

In de praktijk wordt het woord "fonds" ook vaak gebruikt om een tak 23-verzekeringsproduct te benoemen. Maar dat is een heel ander product dan een ICB. Vraag dus altijd wat je bankier of financieel tussenpersoon bedoelt met "fonds": gaat het om een ICB of een verzekering?

Verschillende vormen van ICB’s

De meeste ICB’s zijn beveks of voluit beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal, in het Frans Sicavs. De totale som aan geld die deze fondsen ter beschikking hebben om te beleggen, kan schommelen. Hoe meer mensen geld in het fonds investeren, hoe meer geld het fonds heeft om te beleggen en andersom.

Daarnaast zijn er ook Bevaks. Die werken met een vaste som geld. Bevak staat dan ook voor beleggingsvennootschap met vast kapitaal, in het Frans zijn dat Sicafs. Bestaande aandelen van deze fondsen moeten via de beurs gekocht en verkocht worden. De belangrijkste vorm van Bevaks in België is de Privak. Quest for Growth is er een bekend voorbeeld van. Zulke Bevaks moeten beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven en in groeibedrijven.

Fondsen met een eindvervaldag

Sommige fondsen hebben een eindvervaldag. Op die dag houdt het fonds op te bestaan. Wie erin belegd heeft, wordt dan automatisch terugbetaald. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van de waarde – op de vervaldag – van de activa waarin het fonds geïnvesteerd heeft.

De meeste fondsen hebben geen eindvervaldag. Bij fondsen zonder eindvervaldag kan je zelf beslissen wanneer het een goed moment is om uit te stappen.

Wikifin-tip

Sommige fondsen met eindvervaldag bieden een vorm van kapitaalbescherming. Let opde bescherming geldt enkel op de eindvervaldag van het fonds.