Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Financieel advies via sociale media

Op deze pagina

Misschien volg je op sociale media wel iemand die je uitlegt hoe de financiële markten werken en hoe je kan beleggen. Steeds meer personen zijn daarin actief. We noemen ze ‘finfluencers’, omdat ze je gedrag inzake financiële zaken trachten te beïnvloeden. Ze doen dit net zoals andere influencers je proberen te beïnvloeden met betrekking tot je kledij of je vrijetijdsbesteding. Sommigen houden het bij tips inzake budgetbeheer. Anderen gaan voor informatie over sparen en beleggen. Maar mag dat wel?

Iedereen mag algemene informatie geven over de werking van de financiële markten en financiële producten zoals aandelen of obligaties. Wie echter beleggingsadvies verstrekt – met andere woorden persoonlijk advies over welke instrumenten je best aan- of verkoopt – heeft een vergunning nodig. Die vergunning wordt afgeleverd door de financiële toezichthouder. 

Je bent dus best voorzichtig wanneer je de tips van een finfluencer volgt. Niet alle finfluencers hebben een financiële opleiding genoten. Bovendien verdienen ze vaak geld of ontvangen ze een ander voordeel wanneer ze reclame maken voor een bepaald product of onderneming of ze je kunnen overtuigen om een bepaald product aan te kopen. Sommige finfluencers trachten via hun posts een eigen product te verkopen, meestal gaat het dan om (dure) beleggingscursussen. Kortom, hun posts zijn niet altijd even onschuldig en onafhankelijk als ze lijken.

Waarop moet je letten als je een finfluencer volgt?

Wees niet naïef. Als iemand je belooft dat je zonder al te veel moeite binnen de kortste keren rijk kan worden, dan moet er een alarmbelletje bij je afgaan. 

Bepaal eerst duidelijk wat je beleggingsprofiel is. Hou je niet van risico of kan je best wel een stootje verdragen? Kan je je geld enige tijd missen of moet je binnen een paar maanden of volgend jaar een belangrijke aankoop doen? 

Kijk na of de finfluencer betaald wordt door de bedrijven waarvan hij of zij de producten aanprijst. Ken je die bedrijven en wil je met hen in zee gaan? Mogen die bedrijven actief zijn in België?

Denk je dat een finfluencer de grens tussen informatie en advies heeft overschreden en zo zijn of haar boekje te buiten gaat? Neem dan contact op met de FSMA.

Weetje

Voor sommige financiële producten, zoals binaire opties en forex-producten, geldt er in België een commercialiseringsverbod. Dat wil zeggen dat een dienstverlener die producten niet mag aanbieden aan Belgische retailklanten. Let op: het gaat hier sowieso om zeer risicovolle producten. In bepaalde gevallen kan je er zelfs meer mee verliezen dan wat je erin belegd hebt. Vraag steeds duidelijke informatie voor je belegt en investeer niet in producten die je niet begrijpt.