Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Vreemde valuta's

Op deze pagina

Wat zijn valuta’s of deviezen?

Munten van landen buiten de eurozone zijn voor een Belg vreemde valuta’s, of deviezen.

De waarde ervan stijgt of daalt voortdurend ten opzichte van de euro. Meestal worden ze uitgedrukt in het aantal vreemde munten die je voor 1 euro krijgt: bijvoorbeeld 1,10 Amerikaanse dollar (USD) voor 1 euro. 

Je kan actuele wisselkoersen terugvinden op de meeste financiële websites. Voor officiële wisselkoersen kan je terecht op de website van de Europese Centrale Bank.

Welk rendement en risico’s voor beleggingen in deviezen?

Een belegging in valuta’s biedt de mogelijkheid om een extra rendement te realiseren. Naast de opbrengst van de belegging zelf, kan je nog een winst op de wisselkoers maken. Tegelijk houdt dit een extra risico in. Als de wisselkoers daalt tegenover de euro, kan je verlies lijden.

Je kan met vreemde valuta’s niettemin je beleggingen spreiden. Als je al je beleggingen aanhoudt in één munt, deelt je volledige portefeuille in de problemen van die munt.

Verzameling bankbriefjes uit tal van landen

Wikifin-tips

  • Kies voor verschillende munten als je in valuta’s wil beleggen.
  • Je belegt ook best in munten die je vlot kan kopen en verkopen, en waarvan je de evolutie makkelijk kan opvolgen. De belangrijkste beleggingsmunten zijn de Amerikaanse dollar (USD), de Japanse yen (JPY), het Britse pond (GBP), de Zwitserse frank (CHF), de Noorse kroon (NOK) en de Zweedse kroon (SEK).

Forex is een markt waarop gehandeld wordt in vreemde munten en die zeer speculatief is. Let op:  omdat deze handel zeer risicovol is, kan je er zelfs meer mee verliezen dan je erin belegd hebt.

Let ook op voor binaire opties op valutakoersen. Daarbij moet je gokken of de koers van een bepaalde munt bijvoorbeeld binnen een uur hoger of lager staat dan op het tijdstip van het contract.

Hoe beleggen in valuta’s?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te beleggen in valuta’s:

  • Een termijnrekening in valuta’s. Bij de meeste banken kan je een termijnrekening in de voornaamste valuta’s openen. Het aantal valuta’s waarin dat kan, varieert wel sterk van bank tot bank.

    Stort je geld op een termijnrekening, dan krijg je intrest. De hoogte ervan hangt niet alleen af van de munt waarin je belegt, maar ook van de termijn waarop het geld vastligt.

  • Obligaties in valuta’s. Obligaties die door bedrijven worden uitgegeven, kan je makkelijk vinden bij de meeste banken en dat in veel verschillende munten. Het rendement ervan hangt af van de intrestvoet van de obligatie en van de waarde-evolutie van de vreemde munt.

    Als je de obligatie voor de eindvervaldag verkoopt, speelt ook de koers van de obligatie een rol.

  • Aandelen in valuta’s. Koop je aandelen, dan hangt het rendement af van de evolutie van de beurskoers en van de evolutie van waarde van de munt. Als je belegt in aandelen, loop je meestal meer risico, maar heb je ook kans op een hoger rendement.
  • Beleggingsfondsen in valuta’s. Zoals voor een aandeel hangt het rendement af van de evolutie van de beurskoers van de fonds en van de evolutie van waarde van de munt.

Ten slotte zijn er ook de meer speculatieve valutabeleggingen zoals opties, turbo’s, speeders en contracts for difference (CFD's). We gaan hier niet verder in op deze beleggingsvormen, omdat ze speculatief zijn en dus een hoog risico inhouden. Je kan er makkelijk in enkele dagen je volledige investering bij inschieten. Informeer je dus goed vooraleer je dergelijke producten koopt.

Weetje

Bedrijfsobligaties in valuta’s zijn in België de populairste manier om in vreemde munt te beleggen.