Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Waarom sparen?

Op deze pagina
Een bokaal met muntstukken en biljetten wordt door twee handen vastgehouden

Sparen uit voorzorg

Sparen is je geld niet meteen uitgeven, maar het aan de kant houden voor later.

De meeste mensen sparen met een duidelijk doel voor ogen:

 • Gemoedsrust. Spaargeld is een buffer die je kan aanspreken als het even slechter gaat of als iets vervangen moet worden, zoals een kapotte koelkast of wasmachine.
 • Een toekomstige aankoop. Dat kan iets kleins zijn zoals een nieuwe smartphone, maar evenzeer een grote aankoop zoals een nieuwe auto.  
 • Je pensioen. Je vreest dat je wettelijk pensioen niet voldoende is om comfortabel rond te komen? Dan kan je ook sparen om je pensioen later aan te vullen.
 • Je kinderen. Je wil ze vooruit helpen? Dan begin je best op tijd voor hen te sparen. Zo kan je ze later een mooie som meegeven.

Er zijn duizend en één redenen om voor te sparen. De meest simpele en toegankelijke manieren om te sparen zijn het spaarrekening, de termijnrekening, de staatsbon en kasbons.

Hoeveel kan je sparen?

Dat hangt van veel factoren af.

Je maakt best eerst je budget op. Dat is een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. 

 • Je inkomsten zoals je wedde als ambtenaar, je loon als werknemer, je ontvangsten als zelfstandige, je vervangingsinkomsten, de kinderbijslag, intresten op je spaargeld, opbrengsten van een verhuurde woning enz.
 • Je maandelijkse uitgaven zoals de afbetaling van je lening, huur, gas, water, elektriciteit, internet, voeding, kleding, multimedia abonnement, benzine en vrije tijd enz.
 • Je jaarlijkse uitgaven zoals verzekeringen, belastingen, vakantie en lidgelden enz.
 • Geplande eenmalige grote uitgaven zoals een feest, renovatiewerken of een nieuwe auto enz.

Na een vergelijking van je inkomsten met je uitgaven weet je hoeveel je over hebt om te sparen. Of je krijgt een zicht op uitgaven die je misschien kan schrappen of verminderen.

Wikifin-tips

 • Sparen is belangrijk. Het geeft gemoedsrust. Ook al is het niet veel of onregelmatig, probeer toch sowieso af en toe iets opzij te zetten.
 • Bereken je ideale spaarbuffer en stel dat als streefdoel.
 • Een budget opmaken, kan je helpen om te bepalen hoeveel je kan sparen. Bij Wikifin raden we een reserve van drie tot zes keer je netto-maandinkomen aan.