Wat moet je doen als je jouw lening niet meer kan afbetalen?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Er kunnen 101 redenen zijn waarom je misschien plots jouw schulden niet meer aankan. Als je jouw lening niet meer afbetaalt, kan dit zware gevolgen hebben. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met jouw kredietgever als je financiële problemen hebt. Eventueel kan je dan samen een regeling treffen.

Contacteer jouw kredietgever

Zodra je merkt dat de schulden je boven het hoofd gegroeid zijn of je hebt teveel openstaande schulden, stap je best onmiddellijk naar jouw kredietgever om samen naar een oplossing te zoeken. Schaam je niet om deze stap te zetten. Er zijn heel veel mensen wie dit kan overkomen. Er is in dergelijke situaties maar één zekerheid: hoe langer je wacht om hulp te zoeken, hoe dieper jouw schuldenput zal worden.

Bij jouw kredietgever kan je tijdelijk uitstel van betaling vragen of een tegenvoorstel doen om jouw krediet over een langere periode af te lossen zodat je maandelijks wat minder moet betalen. Zet de gemaakte afspraken op papier. De kredietgever heeft er alle baat bij dat je er uiteindelijk in slaagt om de lening zelf terug te betalen.

Stap naar de schuldbemiddelaar

Als het gesprek met jouw kredietverlener niets opbrengt, kan je naar een erkende schuldbemiddelaar stappen. Die zal samen met je jouw situatie bekijken en nagaan hoe je jouw schulden verder kan afbetalen. De bemiddelaar onderhandelt dan in jouw plaats met jouw kredietgever over een nieuw afbetalingsplan. Hij zal je begeleiden bij jouw afbetalingen en jouw financieel beheer. Voor schuldbemiddeling kan je terecht bij het OCMW van jouw gemeente. De schuldbemiddelaar zal je informeren over de voorwaarden die moeten worden nageleefd om schuldbemiddeling te starten.

De collectieve schuldenregeling

Als je ondanks bemiddeling toch nog problemen hebt om jouw kredieten af te lossen, dan blijft er alleen nog een collectieve schuldenregeling over. Dit is een wettelijke procedure voor de arbeidsrechtbank waarmee je tijd krijgt om er financieel terug bovenop te komen. Hier zijn echter wel strenge regels en voorwaarden aan verbonden. Het is een allerlaatste kans. Meer informatie over alles wat met overmatige schuldenlast te maken heeft vind je op deze website .

De Wikifin-tips

  • Denk goed na over de verantwoordelijkheid die u op jouw schouders neemt met een lening en over de eventuele gevolgen voor jezelf en jouw gezin als je jouw schulden niet meer kan afbetalen.
  • Wacht niet tot het te laat is. Stap zo gauw je terugbetalingsmoeilijkheden hebt naar jouw kredietgever of een schuldbemiddelaar om samen naar oplossingen te zoeken.
  • Lees hier meer over schuldbemiddeling en de collectieve schuldenregeling: