Beleggen in goud en andere grondstoffen

Beleggen in goud

Goud werd door de eeuwen heen als betaalmiddel gebruikt. Maar ook vandaag nog nemen bezorgde beleggers hun toevlucht tot dit edele metaal, vooral als ze turbulente tijden verwachten of een grote waardevermindering van hun munt.

Goud brengt in principe niets op, althans niet in de vorm van een intrest. Goud wordt algemeen beschouwd als een beschermingsmiddel tegen inflatie of als andere beleggingen verlieslatend dreigen te worden. In het verleden was het inderdaad vaak zo dat, als de levensduurte steeg, de prijs van het goud ook toenam. Deze bescherming is echter meestal enkel op lange termijn een realiteit. Op korte termijn kan de waarde van goud erg schommelen.

Hoe kan je in goud beleggen?

Er zijn 4 manieren om in goud te beleggen, voor verschillende beleggersprofielen.

 • Goudstaven en -munten: je kan fysiek goud kopen via jouw bank of via een gespecialiseerde instelling. Je kan dit goud dan in een kluis bewaren. Zo speel je op veilig.
  Pas op met verzamelstukken: je betaalt speciale goudmunten meestal meer dan hun waarde in goud.
 • Goudtrackers: dit zijn beleggingsfondsen waarvan de koers met de goudkoers overeenkomt. Ze kopen goud aan wanneer er bijkomend geld in het fonds belegd wordt. Zo investeer je onrechtstreeks in goud zonder het zelf te moeten bewaren.
 • Goudmijnen: je kan aandelen kopen van goudmijnen. Als de koers van het goud de hoogte in gaat, dan is de kans groot dat de koers van jouw aandeel ook stijgt. Maar zoals elk bedrijf, kan een mijn ook door moeilijke periodes gaan of zelfs failliet gaan.
 • Afgeleide producten: voor doorwinterde beleggers die niet vies zijn van risico’s, zijn er financiële afgeleide producten die speculeren op de goudkoers. Deze producten kunnen veel opbrengen, maar je kan er ook alles - en zelfs meer dan jouw oorspronkelijk geïnvesteerd bedrag - mee verliezen. Wees hiermee voorzichtig!

Hoe wordt de goudprijs vastgelegd?

De handel in goud loopt 24 uur op 24 door en schuift mee op met de tijdszones. Die handel verloopt grotendeels per telefoon of elektronisch. Na iedere transactie wordt de prijs ervan doorgegeven aan dataleveranciers zoals Reuters of Bloomberg; die publiceren voortdurend de steeds wijzigende goudprijs. 
Wanneer je goud koopt of verkoopt, zal dat gebeuren tegen de prijs van het ogenblik waarop je jouw bank of goudhandelaar contacteert. Opgelet! Als je koopt zal je de laatprijs betalen, die iets boven de aangekondigde prijs ligt; als je verkoopt krijg je de biedprijs, die iets onder de contantprijs ligt. Het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs heet de 'spread' en hangt af van de handelaar waar je het goud koopt of verkoopt, maar ook van de verhandelde hoeveelheid. Zo betaal je bv. voor een goudstaaf van 1 kilogram ongeveer 1 % boven de aangekondigde prijs en voor een staafje van 50g goud ongeveer 2,5 % erboven. Wanneer je zogenaamd 'oud goud' - zoals ringen of andere juwelen - verkoopt, zal de prijs ervan nog verder af liggen van de contantprijs: juwelen zijn geen zuiver goud van 24 karaat, en daarenboven wordt de kost van het omsmelten van dat goud ook verrekend.

Wat beïnvloedt de prijs van het goud?

Er zijn vele factoren die de prijs van het goud beïnvloeden. Het ligt niet vast hoe belangrijk ieder van die factoren is of welke de doorslag geeft. Wanneer je zou overwegen goud te kopen of te verkopen, weet dan dat volgende factoren de toekomstige goudprijs zullen beïnvloeden:

 • De marktrente: hoe meer rente een belegger ontvangt voor bv. een obligatie of een spaarrekening, hoe minder hij of zij bereid zal zijn om te beleggen in iets wat helemaal geen rente oplevert, zoals goud. De prijs van het goud zal dus in principe dalen wanneer de rente stijgt, en omgekeerd.
 • De koers van de US dollar: de prijs van het goud wordt vaak in US dollar per troy ounce (ongeveer 31,10 gram) uitgedrukt. Wanneer de US dollar bv. in waarde stijgt, zal de prijs van alle activa in US dollar dalen en dus ook het goud. Uitgedrukt in euro, zal de goudprijs dan ongeveer gelijk blijven.
 • De inflatie: wanneer er inflatie is, wordt alles duurder. Het is niet verwonderlijk dat ook goud dan duurder wordt. De goudprijs stijgt dan ook meestal wanneer er economische cijfers worden gepubliceerd die op naderende inflatie wijzen.
 • De internationale politieke toestand: bij bv. oorlogsdreiging wordt teruggegrepen naar goud als een vluchtwaarde. Meestal zal de prijs van het goud dus stijgen bij internationale politieke onzekerheid. Deze meerprijs verdwijnt dan ook waarschijnlijk wanneer de paniek gaat liggen.
 • Vraag en aanbod: vooral centrale banken bezitten grote voorraden goud. Wanneer zij beslissen die voorraden –geheel of gedeeltelijk - te verkopen, zet dat de prijs van het goud onder druk.

Beleggen in andere grondstoffen?

Beleggen in andere grondstoffen zoals olie, metalen en landbouwproducten kan in principe ook. Maar de risico’s hiervan zijn heel groot: de koersen van grondstoffen kunnen snel veranderen door speculatie. Beleggen in grondstoffen vraagt veel opvolging en een zeer goede kennis van de financiële markten. Dit is dus geen beleggingsproduct voor de gewone spaarder.

De Wikifin-tips

 • Gebruik enkel de beleggingsmethodes die je goed begrijpt. Laat de rest aan de experten over.
 • Koop met kennis van zaken via een gespecialiseerde instelling of via jouw bank . Koop niet van dure of dubieuze internetsites.
 • Bewaar jouw goud in een kluis. Daarbuiten is er een ernstig risico op verlies of diefstal. Hou er rekening mee dat goud veilig bewaren geld kost en dat een belegging in goud geen intrest oplevert.
 • Pas op met verzamelstukken. Je betaalt speciale goudmunten meestal meer dan hun waarde in goud.
 • Beleggingen in andere grondstoffen zoals olie, metalen en landbouwproducten  zijn heel risicovol en niet geschikt voor de gewone spaarder.