Andere betaalmiddelen

Naast contant geld en betaalkaarten zijn er nog andere systemen waarmee u kan betalen.

Contactloos betalen

Met betaalkaarten met een kleine antenne kan u kleine bedragen (tot 25 euro) betalen door uw kaart voor een lezer te houden. U hoeft uw kaart dus niet meer in een betaalterminal te steken; u hoeft ze zelfs niet uit uw portefeuille of handtas te halen. Een code is ook niet nodig.

Maar wat met de veiligheid? Net zoals een betaalkaart, kan u de contactloze betaalkaart laten blokkeren bij de uitgever van de kaart. Dan kan er niet meer mee betaald worden.
Naast contactloos betalen met een betaalkaart, zal u in de toekomst ook contactloos kunnen betalen met uw smartphone. Veel nieuwe smartphones bevatten een zogenaamde 'Near Field Communication' of NFC-chip en  software om de betaling te beveiligen. U zal dan gewoon met uw smartphone langs een apparaat, zoals bv. een kassa of een andere smartphone met NFC-chip, moeten zwaaien om de betaling uit te voeren. De afstand tussen beide chips moet doorgaans kleiner dan 10 cm zijn om de betaling te kunnen registreren. Hoewel dit systeem nog in zijn kinderschoenen staat, is er een grote kans dat deze technologie over enkele jaren zal doorbreken.   

Betalen met uw gsm via sms

Op sommige parkeerplaatsen kan u ook per sms betalen. Volg hiervoor de instructies die u leest op de parkeerautomaten of op de betaalautomaten in afgesloten of ondergrondse parkings. De parkeerwachter ziet in het systeem dat u per sms betaalde.

U kan ook een bus- of tramticket bij De Lijn kopen via sms. Meestal vindt u de te betalen bedragen achteraf terug op uw gsm-factuur. Let wel op, want niet alle gsm-operatoren ondersteunen alle vormen van sms-betalingen.

Meer mogelijkheden over de betalingen via sms vindt u ook terug op de website van de gsm-operator waarbij u bent aangesloten.

De cheque

Als u een cheque uitschrijft om te betalen, kan degene die u betaalt achteraf de ondertekende cheque inwisselen bij uw bank. Als er op uw rekening voldoende geld staat om de cheque die u hebt uitgeschreven te laten innen door de handelaar is uw cheque 'gedekt'. Maar als u een cheque uitschrijft voor een groter bedrag dan er op uw rekening staat, dan kan de handelaar die cheque niet innen. U hebt dan een ongedekte cheque uitgeschreven. Het bewust uitschrijven van ongedekte cheques is strafbaar.

Cheques worden in België niet veel meer gebruikt, behalve voor grote bedragen zoals de betaling van een huis of auto. Sinds de afschaffing van de eurocheques zijn de gewone cheques enkel geldig in eigen land. Let wel, in landen zoals bv. Frankrijk worden cheques wel nog gebruikt als betaalmiddel. Maar over het algemeen worden cheques als betaalmiddel voor kleinere bedragen vervangen door overschrijvingen of betalingen met een bankkaart. Dat is goedkoper en gemakkelijker.

De Wikifintip

  • Er bestaan verschillende betalingsmiddelen. Maak u niet ongerust als u niet helemaal mee bent met alle nieuwste hypes. Na verloop van tijd zal de ene of andere technologie het pleit winnen en dominant worden. Op dat moment zal u door uw bank ondersteund worden om de overstap te maken.