Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een overschrijving?

Met een overschrijving zet je een som geld over van de ene naar de andere rekening.

Ze worden vooral gebruikt bij het betalen van facturen. Leveranciers voegen soms een ingevuld overschrijvingsformulier toe aan hun factuur. Zo kan je de gegevens gemakkelijk invoeren via internet- of mobiel bankieren of via de selfbank-automaten in je bankkantoor. Je kan het ingevulde formulier ook ondertekend bezorgen aan je bank die dan de overschrijving uitvoert. Voor een manuele verwerking rekent de bank meestal kosten aan.

Steeds vaker zie je ook een QR-code verschijnen op de factuur. Dit laat je toe om de overschrijving vlot te betalen met je smartphone.

Op deze pagina

De informatie die je nodig hebt om een overschrijving te doen

  • Het bedrag dat je wil overschrijven in euro.
  • Het internationale bankrekeningnummer (IBAN). Je vindt je eigen rekeningnummer op je rekeninguittreksels en op je betaalkaart. Voor een overschrijving heb je je eigen IBAN nodig en de IBAN van degene aan wie je betaalt.
  • De naam (en optioneel het adres) van degene aan wie je wilt betalen.
  • Jouw handtekening op papier of elektronisch via een kaartlezer of een ander apparaat.
  • Als je wil dat de overschrijving op een latere datum wordt uitgevoerd, kan je die vermelden onder de rubriek memodatum.
  • Vrije (tekst) of gestructureerde mededeling (+++123/1234/12345+++).

De voordelen van overschrijvingen

  • Overschrijvingen zijn een handig en veilig betaalmiddel voor alle bedragen. Voordat een overschrijving uitgevoerd wordt, moet je je akkoord geven via een handtekening. Dat kan op papier of elektronisch.
  • Er geldt geen maximumbedrag voor overschrijvingen, maar bij hele grote bedragen is het mogelijk dat je bank om veiligheidsredenen bijkomende controles uitvoert of deze door het kantoor moeten worden uitgevoerd.
  • Je kan niet meer overschrijven dan het bedrag dat op je rekening staat, tenzij je gemachtigd bent om onder nul te gaan.
  • Met een overschrijving heb je meteen een bewijs van betaling via je rekeninguittreksel.
  • Je kan ook een mededeling toevoegen aan je overschrijving als geheugensteun.
  • Ook bestaat bij de meeste banken de mogelijkheid om een instantoverschrijving te doen. Met dit type overschrijving krijgt de begunstigde het bedrag enkele seconden later op de rekening. De bank rekent daarvoor soms een  extra kost aan.

Betalen via internetbanking met Zoomit

Zoomit werd door enkele Belgische banken ontwikkeld met als doel om betalingen via overschrijving te vergemakkelijken.

Als zowel je gsm-operator als je bank aangesloten zijn bij Zoomit is het mogelijk om je facturen elektronisch te krijgen via je beveiligde omgeving van internetbanking in plaats van via de post. Je moet eerst aan de leverancier toestemming geven om zijn facturen via Zoomit te verzenden. Daarna is het zeer eenvoudig: start internetbankieren en ga naar de Zoomit-rubriek. Vervolgens verschijnt een lijst met beschikbare documenten voor dat rekeningnummer. Indien de lijst met beschikbare documenten leeg is, zijn er momenteel geen verzenders die je documenten aanbieden in Zoomit.

Als een bedrijf je een factuur aanbiedt via Zoomit ontvang je daar een e-mailbericht van. In je internetbanking kan je dan met een simpele druk op een knop je factuur betalen. Je moet niet meer zelf het overschrijvingsformulier invullen met het bedrag, het rekeningnummer, de mededeling enz... Dat wordt automatisch voor jou gedaan. Het enige wat je nog moet doen, is jouw overschrijving goedkeuren door ze elektronisch te ondertekenen.

Dit heeft enkele duidelijke voordelen:

  • Het overschrijvingsformulier wordt reeds ingevuld dus geen kans op fouten.
  • Jouw factuur gaat niet meer verloren. Ze verschijnt automatisch in je internetbanking. Geen risico dus op factuurfraude.
  • Je krijgt een mail telkens er een nieuwe factuur is. Je kan je factuur controleren vooraleer ze te betalen, wat niet het geval is bij domiciliëring.
  • Zoomit is gratis. Je kan op de website controleren welke leveranciers en handelaars en welke banken met Zoomit werken.

Wikifin-tip

Als je geld overschrijft naar landen buiten de Europese Unie of via een papieren formulier rekenen banken daar soms kosten voor aan. Check bij je bank eerst de kostprijs van zo’n overschrijving.