10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
Contant geld is het oudste betaalmiddel ter wereld. In de Oudheid werd al betaald met gouden en zilveren munten, in de zeventiende eeuw zagen bankbiljetten het licht. Munten en biljetten noemen we cash. Of ook nog: contant of baar geld.
Op 1 januari 2002 ruilden we de Belgische frank in voor de euro. Sinds die dag kan je in alle landen van de eurozone met de Europese eenheidsmunt betalen.
Alle euromuntstukken en alle eurobiljetten zijn in alle landen van de eurozone geldig.
Cash, bankbiljetten en munten zijn een wettig betaalmiddel dat niet zomaar geweigerd mag worden. Er zijn slechts enkele uitzonderingen waarbij een handelaar of schuldeiser een betaling met cash niet hoeft te aanvaarden:
Om fraude tegen te gaan en om zwart geld te bestrijden, heeft de overheid beslist om het gebruik van cash geld te beperken:
In onze moderne maatschappij, en zeker sinds de coronacrisis zit elektronisch betalen sterk in de lift. Toch is de rol van cash niet uitgespeeld. We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.
Nadelen:
Voordelen:
Sinds 1 december 2019 moeten cash betalingen afgerond worden tot op 5 cent. Zo moet het aantal munten van 1 en 2 cent verminderen. En minder munten produceren, bespaart weer wat kosten.
Kijk naar het laatste cijfer op het totaalbedrag van je kasticket:
Alleen het totaalbedrag wordt afgerond. Dat moet duidelijk te zien zijn op het kasticket waarop zowel het totale bedrag als het afgeronde bedrag vermeld zijn. Handelaars mogen niet de prijs van elk artikel afzonderlijk afronden. Bovendien mag enkel het bedrag dat effectief cash betaald wordt, afgerond worden, ook als de klant een deel met een ander betaalmiddel betaalt. Meer informatie over het afronden van cashbetalingen vind je op de website van de FOD Economie.
De afrondingsregels zijn enkel van toepassing op cashbetalingen op voorwaarde dat:
Handelaars zijn vrij om de geldende afrondingsregels ook toe te passen als er op een andere manier betaald wordt, bijvoorbeeld met een bankkaart. De handelaar is dan wel verplicht om voor alle klanten dezelfde regels te hanteren en om duidelijk te afficheren dat het totaalbedrag altijd wordt afgerond.
Afronden is niet toegelaten bij:
Merk op dat deze regels niet gelden voor een verkoop tussen particulieren onderling of tussen ondernemingen.
Je hoeft je “rosse” centjes niet naar de bank te brengen, ze blijven een wettig betaalmiddel. Een handelaar mag ze dus niet weigeren. Let er wel op dat je met een redelijke hoeveelheid muntjes betaalt. Het maximum ligt op 50 muntjes per betaling.
Indien je de centjes toch kwijt zou willen, heb je volgende mogelijkheden:
Wees op je hoede voor nagemaakte bankbiljetten. Je vindt een overzicht van de echtheidskenmerken op de website van de Europese Centrale Bank. Zo kan je vals geld van echt onderscheiden.