Betalen met de smartphone

Wie een smartphone heeft, vergeet soms dat je er ook kunt mee telefoneren, net zoals met een gewone, klassieke GSM. Iedere vernieuwde smartphone bevat nieuwe gebruiksmogelijkheden. Een belangrijke ontwikkeling die in België steeds meer ingeburgerd geraakt, is bankieren met de smartphone. Eind 2017 waren er meer dan 12,1 miljoen internetbankierenabonnementen.

Betalen met de smartphone 

Je kan met je smartphone al op verschillende plaatsen betalen. Je scant via de app van je bank een QR-code (een specifieke vorm van streepjescode) die aan de kassa hangt, (je typt het bedrag in) en je tikt je geheime code van je banking app in op je smartphone en je boodschappen zijn betaald.

Contactloos betalen met de smartphone

Naast contactloos betalen met een betaalkaart, kan je ook contactloos betalen met jouw smartphone.

Welke stappen moet je hiervoor uitvoeren?

Net zoals bij contactloos betalen met je bankkaart, volstaat het om je smartphone op een afstand van 1 à 2 cm van de betaalterminal te houden. Voor betalingen van minder dan 50 euro moet je geen pincode ingeven.

Van smartphone naar smartphone

Via je smartphone kan je ook een betaling doen naar een andere smartphone. Je moet één van je vrienden bijvoorbeeld nog wat geld na een avondje uit of je wil je kind wat extra zakgeld geven. In plaats van cash geld te tellen, kun je het geld overschrijven van jouw smartphone naar de smartphone van je vriend of kind. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld de app van je bank of de Bancontact app.

Met jouw smartphone betalen via sms

Op sommige parkeerplaatsen kan je ook per sms betalen. Volg hiervoor de instructies die je leest op de parkeerautomaten of op de betaalautomaten in afgesloten of ondergrondse parkings. De parkeerwachter ziet in het systeem dat je per sms betaalde.

Je kan ook een bus- of tramticket bij De Lijn kopen via sms. Je vindt de te betalen bedragen achteraf terug op jouw gsm-factuur. Let wel op, want niet alle gsm-operatoren ondersteunen alle vormen van sms-betalingen.

Meer mogelijkheden over de betalingen via sms vind je ook terug op de website van de gsm-operator waarbij je bent aangesloten.

Tips om veilig te bankieren via je smartphone:

  • Beveilig je smartphone met een geheime code, net zoals je je bankkaart beveiligt met een pincode.
  • Zodra je merkt dat je jouw smartphone verloren hebt of deze gestolen is, blokkeer onmiddellijk je betaalapp door Card Stop te bellen op 070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland.
  • Ben je niet zeker van een transactie? Contacteer altijd je bank.
  • Check regelmatig je betalingen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Log altijd uit op je mobile banking app. Het systeem doet dat sowieso na enkele minuten, maar je doet het beter meteen zelf.
  • Je bank zal je nooit vragen om 'om veiligheidsredenen' je geheime of response code op te geven. Dat is phishing, een vorm van fraude.
  • Ken je apps: ruim regelmatig je apps op je smartphone op en wis de apps die je niet gebruikt. Download altijd applicaties uit de officiële ‘store’.
  • Door de digitalisering verandert onze notie van geld. Het gevaar bestaat dat financiële beslissingen soms wel eens (te) snel genomen kunnen worden. Vergeet niet dat het uiteindelijke saldo van je bankrekening wel dient te kloppen…