Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een voorafbetaalde of prepaid betaalkaart?

De voorafbetaalde – of in het Engels prepaid – betaalkaart werkt eenvoudig: Je moet eerst een bedrag op de kaart opladen voordat je het kan uitgeven. Voor wie nog geen vast inkomen heeft of wie zichzelf wil beschermen tegen het maken van schulden is ze een goed alternatief.

Een prepaidkaart kan ook nuttig zijn voor jongeren die korte reizen maken naar het buitenland of betalingen doen op het internet. We overlopen de voordelen

  • Je hoeft geen vast inkomen te hebben om een prepaidkaart te krijgen.
  • Er wordt vooraf een welbepaald en beperkt bedrag op de kaart opgeladen.
  • De houder van de kaart kan niet meer uitgeven dan het beschikbare bedrag.
  • Je moet je PIN-code ingeven om de betaling te beveiligen.
  • Een prepaidkaart laat ouders toe om toezicht te houden op de uitgaven van hun kinderen.
  • Jongeren onder de 18 jaar mogen een prepaidkaart hebben maar geen kredietkaart.
  • Met een prepaidkaart kan je online betalen, ook al heb je geen kredietkaart.

Sommige voorafbetaalde betaalkaarten worden door andere organisaties dan banken aangeboden. Het is raadzaam om goed de tarieven te vergelijken. 

Op deze pagina

Veiligheid

Een voorafbetaalde betaalkaart is beveiligd met een geheime pincode, net zoals alle andere betaalkaarten. Die moet je bij elke aankoop of geldafhaling ingeven.

Anders dan bij klassieke kredietkaart

Wie een kredietkaart aanvraagt bij zijn bank, moet meer informatie verstrekken over zijn financiële situatie omdat er een kredietcontract afgesloten wordt. Dat is niet het geval bij een voorafbetaalde betaalkaart. Hier gaat het niet om een krediet, aangezien je het geld eerst op de kaart oplaadt nog voor je het kan uitgeven. Geld opladen gebeurt via je online banksysteem of aan de hand van een overschrijving.

Je kan alleen betalen met de prepaid betaalkaart als er voldoende geld op de kaart opgeladen is en als dat bedrag online kan gecontroleerd worden. Daardoor zijn er enkele plaatsen waar je de voorafbetaalde betaalkaart niet kan gebruiken. Dat is vaak het geval bij de tolbarrières in Frankrijk of aan sommige betaalautomaten in een openbare parking.

Weetje

Een voorafbetaalde kredietkaart kan je op een aantal plaatsen niet gebruiken omdat de handelaar geen "reservaties" op de kaart kan maken.

Kosten

Banken rekenen voor de kaart vaak een jaarlijkse bijdrage aan.

Betalen met de voorafbetaalde kaart is gratis. Geld opladen of ontladen is dat doorgaans ook.

Geld afhalen met een voorafbetaalde betaalkaart is meestal, net zoals bij de kredietkaart, betalend. De kosten hiervan kunnen oplopen, informeer je dus goed bij je bank. De tarieven verschillen van bank tot bank en kunnen oplopen.

Voor wie?

Een voorafbetaalde betaalkaart is interessant voor jongeren die voor een bepaalde periode in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld om daar te studeren. De jongere beschikt zo over een extra geldreserve en de ouders kunnen vanuit België de kaart opladen. Het kan ook interessant zijn voor volwassenen die geen kredietkaart willen, maar toch online willen aankopen.

Wikifin-tips

  • Sommige ondernemingen bieden een voorafbetaalde betaalkaart aan zonder chip, die meestal niet op naam staat. Je kan er op minder plaatsen mee terecht om te betalen en zo’n kaart kan enkel in het binnenland gebruikt worden. Bekijk goed of de kaart voldoet aan je noden.
  • Let op! Sommige banken koppelen de voorafbetaalde betaalkaart toch aan je bankrekening. Zo kan het gebeuren dat je uitzonderlijk een negatief saldo op je bankrekening hebt. Lees de algemene voorwaarden van je kaart steeds goed na.