Checklist "Kindje erbij"

 

Een geboorte is een fantastische gebeurtenis! En er verandert heel wat in je leven. De komst van een kind heeft ook financiële gevolgen. Een overzicht van enkele geldzaken waar je moet aan denken eens je kleine spruit geboren is.

Checklist: 

Nadat je kindje geboren is, moet je het binnen de vijftien dagen na de geboorte aangeven bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Dan krijg je ineens een aantal uittreksels uit de geboorteakte mee, waarmee je onder andere de kinderbijslag en een geboortepremie kan aanvragen.

Bij de geboorte van een kindje ontvang je een eenmalige geboortepremie: het kraamgeld. De vader of meemoeder vraagt het kraamgeld aan. Het geld wordt aan de moeder betaald. Je kunt de geboortepremie aanvragen vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Het kraamgeld wordt meestal uitbetaald door het kinderbijslagfonds.

Het ziekenfonds wordt automatisch verwittigd over de geboorte van jouw kindje nadat je de geboorte hebt aangegeven bij de burgerlijke stand. Je neemt toch best ook zelf contact op met je ziekenfonds om zo persoonlijke informatie te delen of afspraken te maken. Je moet het ziekenfonds ook het geboorteattest dat je bij de aangifte ontving, bezorgen.

Sommige ziekenfondsen betalen een extra geboortepremie, in het kader van hun aanvullende verzekering. Informeer bij je ziekenfonds of je hiervoor ook in aanmerking komt.

Je informeert best zo snel mogelijk de werkgever van de ouder die het kind fiscaal ten laste heeft.

De kinderbijslag ontvang je de eerste maand die volgt op de geboorte. Die uitkering gebeurt via een kinderbijslagfonds. Zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen hebben hier recht op.

De kosten van een bevalling en de nazorg lopen snel op. Een deel wordt terugbetaald via de verplichte ziekteverzekering. Een hospitalisatieverzekering is handig om de overige kosten te dekken. Vooraleer je kan beroep doen op een hospitalisatieverzekering, is er vaak een wachttijd van bv. 9 maanden. Je moet de verzekering dus al afgesloten hebben nog voor je zwanger bent.

Als je zelf al een hospitalisatieverzekering hebt, kan je je pasgeborene vaak zonder medische acceptatie laten aansluiten, als dat binnen een bepaalde periode gebeurt. Zo is je kindje direct extra verzekerd in het geval van een latere ziekenhuisopname. Als je een hospitalisatieverzekering van het werk hebt, controleer bij je personeelsdienst wat je hiervoor precies moet doen.

Geef een seintje aan de kinderopvang dat je kleintje geboren is. Het is aangeraden de zoektocht naar een geschikte kinderopvang te starten vanaf je weet dat je zwanger bent. 

Je kind zal fiscaal ten laste zijn, maar misschien niet onmiddellijk in je volgende belastingaangifte. Een kind is pas ten laste wanneer het op 1 januari van de belastbare periode deel uitmaakt van je gezin. Kindjes die bv. geboren zijn in februari dit jaar, zullen pas bij de belastingaangifte volgend jaar als fiscaal ten laste opgegeven worden. 

Om je kind een goede start te geven voor als het later op eigen benen gaat staan, kan je nu al wat sparen of beleggen. Lees de Wikifin.be tips over sparen voor je kind.