Handleiding bij het gebruik van het materiaal dat werd ontwikkeld in het kader van het SBO-project door het onderzoeksteam van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Dit materiaal is ter beschikking op de projectsite financiële-geletterdheid.org. Meer informatie over het SBO-project Financial literacy @ School op https://www.wikifin.be/nl/wikifin-at-school/financial-literacy-school-innovatief-lesmateriaal.
De leerlingen begrijpen de evolutie van de maatschappij en meer specifiek de evolutie van de diverse betaalmiddelen doorheen de tijd. Ze begrijpen dat betalen kan via ruilhandel, de overschrijving als via de smartphone.
Aan de hand van een kort stripverhaal brengen leerlingen inkomsten en uitgaven in kaart. Ze denken na over de inkomsten en de uitgaven van het personage en hoe ze dit kunnen aanpassen. Wat met hun inkomsten en uitgaven? Ze denken verder na over geldgedrag.
Op basis van het verhaal “De pen van Julie” begrijpen de leerlingen het verschil tussen een behoefte hebben aan iets en zin hebben in iets. Er wordt een gesprek rond aankoopgedrag gestart: is het nodig om elk Jaar een nieuwe pen te kopen?
Eenvoudige probleemstelling waarbij de leerlingen nadenken over wat Alex van de menukaart kiest. Voor wie is het interessant om een menu of speciale promotie te kiezen dan wel om afzonderlijke gerechtjes te bestellen?
Aan de hand van eenvoudige berekeningen kunnen de leerlingen de eenheidsprijs, totaalprijs of de prijsverschillen bepalen. Ze berekenen ook hoeveel er uiteindelijk moet betaald worden.
Alex en Kato gaan naar de koopjes om te kunnen genieten van de solden. Leerlingen rekenen na of de betalingen van Alex en Kato correct zijn. Ze vertrekken van een eenvoudige probleemstelling waarbij ze moeten rekenen met percentages om de oplossing te vinden.