Betaalmiddelen - nuttige informatie voor de leerkracht
Aangepast op
20.09.2022
507
downloads
Achtergrondinformatie voor de leerkracht rond het thema 'Betaalmiddelen'. Van zichtrekening tot bitcoins, van contactloos betalen tot fraudetechnieken.
Leerlingen berekenen de uitverkoopprijzen van alle artikelen in een webshop voor kleding aan de hand van kortingspercentages. Ze gaan na of ze met hun beschikbaar budget meer of minder kunnen kopen en controleren de bedragen van bestelbonnen. Ze moeten ook de veiligheid van de online website nagaan.
Daag je leerlingen uit om het juiste antwoord te vinden wanneer het gaat over budget, lenen en andere geldzaken. Deze vragen komen uit de Wikifin Quiz van De Week van het Geld 2023. De vragen van de quiz voor de 1ste, 2de en 3de graad zijn allemaal opgenomen in deze fiche, zodat je als leerkracht kan kiezen welke quizvragen je met de klas doet.
Daag je leerlingen uit om het juiste antwoord te vinden wanneer het gaat over veilig betalen, marketing- en verkooptechnieken, type consumenten en andere weetjes over geldzaken. Deze lessuggestie is geschikt nadat de lesfiches "Krekel of mier?" en de "Video Betaalmiddelen" werden behandeld in de klas.
Handleiding bij het gebruik van het materiaal dat werd ontwikkeld in het kader van het SBO-project door het onderzoeksteam van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Dit materiaal is ter beschikking op de projectsite financiële-geletterdheid.org. Meer informatie over het SBO-project Financial literacy @ School op https://www.wikifin.be/nl/wikifin-at-school/financial-literacy-school-innovatief-lesmateriaal.
Leerlingen berekenen de uitverkoopprijzen van gekochte artikelen en controleren of het kasticket correct alle kortingspercentages weergeeft. Ze bereken het totaal dat ze besparen door de uitverkoopprijzen.