Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

We huren de gezinswoning samen. Zijn we allebei door het huurcontract gebonden?

Op deze pagina

Alles hangt af van de gekozen samenlevingsformule.

Je bent getrouwd

Echtgenoten worden allebei als medehuurder beschouwd en door het huurrecht beschermd. Het maakt daarbij niet uit wanneer de huurovereenkomst werd ondertekend. Huurde je toekomstige alleen een huis voordat jullie trouwden? Dan ben je vanaf de dag van je huwelijk medehuurder. Je geniet dan dezelfde rechten en je hebt dezelfde plichten. Je bent dus ook mee aansprakelijk voor het betalen van de huur. Als je partner niet langer de huur betaalt, kan de eigenaar aan jou vragen om de volledige huur te betalen. Dat blijft zo, ook al heb je het huurcontract niet mee ondertekend. Overlijdt een van beide echtgenoten, dan kan de langstlevende in het huis blijven wonen.

Weetje

Die principes gelden enkel voor de gezinswoning. Voor handelsruimten en tweede verblijven gelden andere regels.

Je bent wettelijk samenwonend

Voor wettelijk samenwonenden gelden in het huurrecht dezelfde regels als voor getrouwde koppels. Ze worden als medehuurders beschouwd zodra ze een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd. Ze krijgen dus dezelfde bescherming als getrouwde koppels en moeten er beiden voor zorgen dat de huur wordt betaald.

Je bent feitelijk samenwonend

Bij feitelijk samenwonenden is enkel wie het huurcontract ondertekende de huurder. Hij heeft als enige de rechten die voortvloeien uit het huurcontract en de eigenaar kan enkel aan hem of haar vragen om de huur te betalen. Indien de persoon die het huurcontract ondertekende (de huurder) de huur niet betaalt, dan kan de huisbaas niet eisen dat de feitelijk samenwonende partner dat doet.

De huurder kan ook eisen dat zijn partner het huis verlaat als ze uit elkaar gaan. Als de huurder overlijdt, moet zijn partner in principe de woning verlaten.

Onderteken je allebei het huurcontract, dan gelden dezelfde regels als voor wettelijk samenwonenden en getrouwde koppels. Dat geeft alle partijen, zowel de huurder als de verhuurder, meer zekerheid. Heel vaak wordt dan gewerkt met een hoofdelijke aansprakelijkheid, wat betekent dat de verhuurder bij elk van de huurders het hele bedrag kan vorderen.

Af en toe gebeurt het dat slechts één huurder tekent omdat het gemakkelijker werkt bij een wissel. Dat is vaak zo wanneer vrienden gaan samenwonen. De persoon die het contract ondertekent, is dan alleen verantwoordelijk voor de betaling van de huur. Goede afspraken en eventueel een schriftelijke overeenkomst tussen de huurders onderling is zeker aan te raden.

Weetje

Voor feitelijk samenwonenden, is het aangeraden om samen de huurovereenkomst te tekenen.

Wikifin-tip

Breng steeds de huisbaas op de hoogte als je partner zich op je adres wil laten inschrijven.