Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Waar kan ik informatie vinden over levensverzekeringen?

Op deze pagina

Voor je een levensverzekering afsluit, moet je verzekeraar of verzekeringstussenpersoon je de nodige informatie overmaken, zowel algemene informatie als informatie specifiek over het verzekeringsproduct.

Je verzekeraar of je verzekeringstussenpersoon moet bovendien jouw verlangens en behoeften nagaan.  En hij moet er rekening mee houden wanneer hij je een verzekeringsproduct voorstelt.. 

Hij moet je ook duidelijk maken of hij advies verstrekt of niet. Zo ja, dan moet hij je op basis van een gepersonaliseerde aanbeveling uitleggen hoe een bepaald product het best aan je verlangens en behoeften beantwoordt.

Tot slot moet er bijkomende informatie aan jou worden overgemaakt als het over een verzekering met een beleggingscomponent gaat (Tak 23-contract of Tak 21-contract met winstdeling).

Je verzekeringstussenpersoon moet je ook informeren over zijn statuut: Werkt hij samen met één of meerdere verzekeraars? Is zijn advies onafhankelijk of niet?

Essentiële informatiedocument

Voor je een tak 23-contract (verbonden aan een beleggingsfonds) of sommige tak 21-contracten ondertekent (met winstdeelname), moet de verzekeraar of de persoon die je de verzekering verkoopt je een precontractueel “KID-document (Key Information Document of Essentiële informatiedocument) bezorgen. Dat document is de belangrijkste informatiebron en we raden je dan ook aan dit te raadplegen. Het bevat onder meer de volgende informatie:

  • Een beschrijving van het product
  • Het vooropgestelde rendement
  • De risicoklasse van het product
  • De kosten
  • De voorwaarden rond stortingen, afnamen en de uitkering van het kapitaal
  • De klachtenprocedure
  • Enz.

Lees dit informatiedocument aandachtig om de voorgestelde levensverzekering beter te begrijpen.

Promotiemateriaal

De verzekeraars stellen meestal promotionele documenten op die pertinente informatie bevatten over de producten en hun kenmerken. Die documenten kunnen als aanvulling dienen op de essentiële informatiedocumenten (aard en omvang van de kosten, fiscaliteit, enz.).

Die promotionele documenten, zoals bijvoorbeeld productfiches vormen een bron van informatie voor de consument. Het verdient nochtans aanbeveling om ze aan te vullen met wettelijke documenten (bijvoorbeeld essentiële informatiedocument, algemene en bijzondere voorwaarden, enz.) zodat je de beste keuze kan maken.

Algemene informatie

Bij het ondertekenen van een levensverzekeringscontract, moet de verzekeraar je bepaalde informatie geven (algemene en bijzondere of specifieke voorwaarden). Het is belangrijk dat de volgende kerninformatie wordt doorgegeven:

  • Het bedrag van de premies met, indien van toepassing, de voorwaarden om het tarief te bekomen
  • Het bedrag van de verzekerde prestaties voor iedere (basis- of bijkomende) waarborg
  • De kosten die van toepassing zijn (met inbegrip van de vergoeding in geval van opzegging, afkoop en reductie van het contract)
  • De informatie over de jaarlijkse evolutie van de (theoretische) afkoopwaarde van het contract
  • De voorwaarden om te genieten van de winstdeelname (als zo’n winstdeelname van toepassing is op het contract)
  • Algemene informatie over de toepasselijke belastingregeling
  • Specifieke documenten voor de levensverzekeringen die verbonden zijn aan beleggingsfondsen

Specifieke documenten voor levensverzekeringen verbonden aan beleggingsfondsen 

De verzekeraar is eveneens verplicht om voor de levensverzekeringen verbonden aan een beleggingsfonds een beheersreglement en halfjaarlijkse en jaarlijkse financiële verslagen op te stellen met pertinente informatie voor de consumenten.

Wikifin-tip

Zorg ervoor dat je alle informatie goed doorgenomen en begrepen hebt voor je een verzekering afsluit.