Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Een verzekeringscontract is een overeenkomst tussen een verzekeraar en een verzekeringsnemer, waarin de rechten en plichten van beide partijen worden vastgelegd.
De verzekeraar moet een bepaalde prestatie leveren als het contractueel gedekte risico zich voordoet. Voorbeeld: Via een overlijdensverzekering wil je je partner financieel beschermen in het geval je voor een bepaalde leeftijd zou sterven. Doet zich dat voor, dan moet de verzekeraar een som geld betalen aan je partner zoals bepaald in het contract.
Je moet het risico waartegen je je wil verzekeren correct aangeven en aan de verzekeraar een premie betalen.
Om het risico te omschrijven, moet je alle elementen signaleren, op basis waarvan de verzekeraar het risico kan inschatten. Die inschatting van het risico bepaalt of de verzekeraar het risico wil dekken en zo ja, hoe hoog de premie is. Om het risico te kunnen inschatten, wordt soms gevraagd om een vragenlijst in te vullen.
Vergeet je tijdens de contractbesprekingen sommige elementen aan te geven of maak je daarbij fouten, dan voorziet de wet in sancties:
Stel: in je aangifte voor de brandverzekering heb je niet vermeld dat je woning een rieten dak heeft. Bij een brand kan de schadevergoeding dan berekend worden op basis van de verhouding tussen de betaalde premie en de premie die je zou hebben moeten betalen als je de juiste informatie had gegeven.
Zijn alle partijen het eens over de inhoud van het contract, dan stelt de verzekeraar het op en ondertekenen zowel de verzekeringsnemer als de verzekeraar het contract.
Het verzekeringscontract bestaat uit:
Het contract houdt ook rekening met het verzekeringsvoorstel: dat is een formulier van de verzekeraar waarop de verzekeringsnemer aangeeft welke risico’s hij loopt.
Als je situatie in de loop van het contract verandert of het risico evolueert, moet je dat aan de verzekeraar signaleren. Het is mogelijk dat door een gewijzigde situatie het risico verzwaart. De verzekeraar kan het contract aanpassen of het kan beëindigd worden. In de meeste verzekeringen gelden – net als voor verzwijgen en onjuistheden bij het sluiten van het contract – wettelijke sancties als je de wijziging niet meedeelt. De prestaties kunnen worden verminderd, waardoor de verzekeraar bij een schadegeval een lager bedrag uitbetaalt dan oorspronkelijk bepaald was.
Voor levensverzekeringen en ziekteverzekeringen hoef je wijzigingen in je gezondheidssituatie in de loop van het contract niet mee te delen.
In het verzekeringsjargon is een ‘risico’ een onzekere gebeurtenis die zich buiten de wil van de verzekerde om kan voordoen. Het kan gaan om een gebeurtenis waarvan je de financiële gevolgen vreest zoals een verkeersongeval. Toch hoeft dat niet altijd iets negatiefs te zijn. Ook het bereiken van de pensioenleeftijd kan een ‘risico’ zijn indien er op dat moment een kapitaal wordt uitgekeerd.
De verzekeraar kan bepalen binnen welke grenzen hij bereid is een risico te verzekeren. Hij kan ook beslissen wanneer hij niet wil tussenkomen. Dat zijn dan de uitsluitingen.
Er bestaan ook wettelijke uitsluitingen waarvan in een contract niet kan worden afgeweken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor schade die opzettelijk wordt veroorzaakt door de verzekeringsnemer of door de in het contract verzekerde personen. Dergelijke schade wordt nooit gedekt. Sommige andere door de wetgever toegestane uitsluitingen, kan de verzekeraar toch dekken, zoals schade veroorzaakt door rijpaarden bij een BA familiale. Of schade die de verzekerde veroorzaakte toen hij dronken was.
Als je een verzekeringscontract afsluit, beschrijf het risico dan zo nauwkeurig en volledig mogelijk. Een onvolledige, verkeerde of valse aangifte kan leiden tot een vermindering van de dekking of zelfs volledige weigering van de dekking.
Verzekeringen kunnen ook in klassen worden onderverdeeld. Bij een verdeling naar het soort risico spreken we dan onder meer over goederenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of kostenverzekering. Bij een opdeling naargelang de afhandeling van schadegevallen gaat het om een schadevergoedingsverzekering of een forfaitaire verzekering.