Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een verzekering?

Werd je wagen gestolen? Loopt je huis na aanhoudende regen onder water? Moet je je zomervakantie annuleren? Wil je je partner beschermen tegen de financiële gevolgen van je overlijden?

Een verzekering zorgt ervoor dat je niet (helemaal) zelf moet opdraaien voor de financiële gevolgen van een ongeval of een gebeurtenis. Deze kunnen zich zowel in je privé- als in je beroepsleven voordoen. 

Maar wie een verzekering afsluit, blijft daarom nog niet vrij van zorgen. Zo kunnen de gevolgen van een inbraak of een auto-ongeval verder reiken dan het loutere financiële aspect. Onderschat het psychologische effect van dergelijke gebeurtenissen niet. 

Precies daarom is het een goed idee om je risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door in je woning een alarm te installeren dat dieven afschrikt. Een cursus defensief rijden kan helpen om het risico op verkeersongevallen te verkleinen. 

Verzekeraars bieden de meest uiteenlopende contracten aan. Sommige verzekeringen zijn verplicht (zoals de BA Auto). Een kleine greep uit de mogelijke schadegevallen die zich in je privéleven kunnen voordoen en welke verzekeringspolis daarop een antwoord kan bieden:

Na een storm zijn er dakpannen weggevlogen

Wikifin-tips

  • Denk na over de risico’s die je loopt en de verzekeringen die je nodig hebt. Dat hangt af van je financiële mogelijkheden, je levensstijl, je hobby’s en je eventuele angsten. We hebben niet allemaal dezelfde verzekeringen nodig.
  • Neem contact op met verschillende verzekeraars. De aangeboden dekkingen en de premies die je moet betalen, kunnen behoorlijk verschillen.