Werd je wagen gestolen? Loopt je huis na aanhoudende regen onder water? Moet je je zomervakantie annuleren? Wil je je partner beschermen tegen de financiële gevolgen van je overlijden?
Een verzekering zorgt ervoor dat je niet (helemaal) zelf moet opdraaien voor de financiële gevolgen van een ongeval of een gebeurtenis. Deze kunnen zich zowel in je privé- als in je beroepsleven voordoen.
Maar wie een verzekering afsluit, blijft daarom nog niet vrij van zorgen. Zo kunnen de gevolgen van een inbraak of een auto-ongeval verder reiken dan het loutere financiële aspect. Onderschat het psychologische effect van dergelijke gebeurtenissen niet.
Precies daarom is het een goed idee om je risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door in je woning een alarm te installeren dat dieven afschrikt. Een cursus defensief rijden kan helpen om het risico op verkeersongevallen te verkleinen.
Verzekeraars bieden de meest uiteenlopende contracten aan. Sommige verzekeringen zijn verplicht (zoals de BA Auto). Een kleine greep uit de mogelijke schadegevallen die zich in je privéleven kunnen voordoen en welke verzekeringspolis daarop een antwoord kan bieden:
- Je kind speelt met een bal en breekt een raam bij de buren (BA Familiale).
- Er ontstaat brand in huis nadat je het fornuis was vergeten uit te zetten (brandverzekering).
- Je rijdt een andere bestuurder aan (de verplichte autoverzekering).
- Je kosten voor gezondheidszorg en ziekenhuisopnames lopen op (verplichte verzekering via het ziekenfonds, aanvullende hospitalisatieverzekering).
- Je wordt in het ziekenhuis opgenomen op een eenpersoonskamer (aanvullende hospitalisatieverzekering / verzekering ambulante zorgen).
- Je huishoudster valt van een ladder terwijl ze de ramen lapt (verzekering huispersoneel).
- Wegens problemen met een gemeenschappelijke muur zet je juridische stappen tegen je buur (rechtsbijstandverzekering).