Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Moet je voor een kotstudent een woonverzekering afsluiten?

Op deze pagina

Huur je voor een van je kinderen een kot? Net als bij de huur van een woning moet een studentenverblijf aangepast verzekerd zijn tegen eventuele schade.

Voorbeeld: Je zoon vergeet voor hij naar de les gaat de kraan dicht te draaien

Als hij ’s avonds terug op kot komt, kan hij enkel nog de schade vaststellen. Niet alleen de badkamer staat onder water, ook het verlaagd plafond in het salon op de verdieping eronder is beschadigd. De herstelkosten lopen op tot 1500 euro. Zelfs als de eigenaar van het pand een woonverzekering heeft, blijft je zoon als huurder aansprakelijk voor de schade. En dus is het belangrijk voor hem een woonverzekering of een familiale verzekering af te sluiten. Anders bestaat de kans dat zijn vakantie(budget) in het water valt.

De woning (en de inboedel) verzekeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om het kot van een student-huurder te verzekeren:

  • Ofwel is het kot gedekt door de woonverzekering van de ouders als het kind nog bij hen gedomicilieerd is. Controleer zorgvuldig wat die verzekering precies dekt. Vraag zo nodig een uitbreiding van de polis voor het studentenkot.
  • Ofwel kan de student-huurder zelf een woonverzekering afsluiten.
  • Ofwel kan de verhuurder een woonverzekering afsluiten met de optie "afstand van verhaal" tegenover de huurders. De verhuurder mag de meerkosten van deze optie doorrekenen aan zijn huurder, in de huurlasten.

Vergeet niet om na te gaan of de inboedel van het studentenkot gedekt is bij brand of waterschade. Dat is niet in alle polissen het geval.

Diefstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering tegenover derden

De woonverzekering is een goede basis om verder op te bouwen voor je kot. Je kan de dekking uit de woonverzekering voor je kot uitbreiden met een diefstalverzekering en een verzekering van je aansprakelijkheid tegen derden.

  • Diefstalverzekering: laptops, iPads, spelconsoles, … Een studentenkot is vaak een schatkamer voor dieven. Ben je al tegen diefstal ingedekt via je woonverzekering? In principe is dan ook het kot van jouw kind gedekt. Lees er zeker je contract op na of neem contact op met je verzekeraar;
  • De BA Familiale verzekering: veroorzaakt je kind een brand en raakt een van zijn of haar kotgenoten daarbij gewond, dan kan het aansprakelijk worden gesteld. Dit wordt gedekt door jouw BA Familiale verzekering als je kind nog bij jou gedomicilieerd is.

Wikifin-tips

  • Ga na of je woonverzekering ook het kot van jouw zoon of dochter dekt.
  • Vraag indien nodig een uitbreiding van de dekkingen aan je verzekeraar.
  • Controleer of je verzekering ook diefstal en burgerlijke aansprakelijkheid dekt.