Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe open en sluit je een zichtrekening?

Op deze pagina

Hoe open je een zichtrekening?

Om een zichtrekening te openen, vraagt de bank:

  • Je identiteitskaart
  • Je woonplaats: die staat op de chip van je identiteitskaart
  • Je handtekening

Je kan een zichtrekening ook openen via het internet als je bank die optie aanbiedt. Dan kan je alles van thuis regelen met je computer of mobiel met je smartphone of tablet. Je moet je dan wel nog een kopie van de voor- en achterzijde van je identiteitskaart, samen met een bewijs van je woonplaats, aan de bank bezorgen. Je doet dat via de post. Je kan je soms ook identificeren via je elektronische identiteitskaart met kaartlezer of via de itsme-app.

Een bank mag je bankdiensten weigeren (bv. bankkaarten, toegang tot internetbankieren enz.), maar ze is wél verplicht om je de basisbankdienst aan te bieden.

Een vrouwelijke klant is aan het loket van het bankkantoor

Wikifin-tip

Gebruik onze vergelijkingstool zichtrekeningen om te ontdekken welke zichtrekening het best aansluit bij je profiel.

Hoe sluit je een zichtrekening?

Als je een rekening wil sluiten, moet je dit uitdrukkelijk aanvragen. Dat doe je in het agentschap of per brief. Indien je de zichtrekening sluit om over te stappen naar een andere bank, dan kan de nieuwe instelling de overstap voor jou regelen. Deze bankoverstapdienst laat tevens toe jouw domicilieringen, actief op jouw rekeningen vlot over te zetten naar de nieuwe bank.

Heb je nog een bankkaart die aan de betrokken rekening is gekoppeld, dan moet je die teruggeven aan de bank. Je kan ze ook vernietigen.

Het geld dat bij de sluiting nog op je rekening staat, krijg je uitbetaald of wordt overgeschreven naar je nieuwe zichtrekening. Bijkomend krijg je eventueel ook de intresten die je nog te goed hebt. Aan de andere kant wordt het saldo verminderd met de beheerskosten die je mogelijk nog moet betalen voor de lopende periode.

De bank kan ook zelf initiatief nemen om je rekening af te sluiten. Ze moet je daar op tijd schriftelijk van verwittigen. Je blijft wel altijd recht hebben op de basisbankdienst indien voldaan aan de voorwaarden.

Weetje

Het sluiten van een zicht- of een spaarrekening brengt geen kosten met zich.