Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe open en sluit je een zichtrekening?

Op deze pagina

Hoe open je een zichtrekening?

Om een zichtrekening te openen, vraagt de bank:

  • Je identiteitskaart (zo kan de bank de wettelijk vereiste informatie inlezen : naam, voornaam, geboortedatum, geboorteplaats en verblijfplaats)
  • Je handtekening

Je kan een zichtrekening ook openen via het internet als je bank die optie aanbiedt. Dan kan je alles van thuis regelen met je computer, je smartphone of tablet. Je moet dan wel nog een kopie van de voor- en achterzijde van je identiteitskaart aan de bank bezorgen. Je doet dat via de post of via e-mail. Je kan soms ook een zichtrekening openen via je elektronische identiteitskaart met kaartlezer of via de itsme-app.

Een bank mag je bankdiensten weigeren (bv. bankkaarten, toegang tot internetbankieren enz.), maar ze is wél verplicht om je de basisbankdienst aan te bieden  indien je aan enkele voorwaarden voldoet.

Een vrouwelijke klant is aan het loket van het bankkantoor

Wikifin-tip

Gebruik onze vergelijkingstool zichtrekeningen om te ontdekken welke zichtrekening het best aansluit bij je profiel.

Hoe sluit je een zichtrekening?

Als je een rekening wil sluiten, moet je dit uitdrukkelijk aanvragen. Dat doe je in het bankkantoor of per brief. Indien je de zichtrekening sluit om over te stappen naar een andere bank, dan kan de nieuwe instelling de overstap voor jou regelen. Deze bankoverstapdienst laat tevens toe je domicilieringen, actief op jouw rekeningen vlot over te zetten naar de nieuwe bank.

Heb je nog een bankkaart die aan de betrokken rekening is gekoppeld, dan moet je die teruggeven aan de bank. Je kan ze ook vernietigen door de chip en de magneetstrook door te knippen.

Het geld dat bij de sluiting nog op je rekening staat wordt overgeschreven naar je nieuwe zichtrekening of krijg je uitbetaald. Bijkomend krijg je eventueel ook de intresten die je nog te goed hebt. Daarentegen wordt het saldo verminderd met de beheerskosten die je mogelijk nog moet betalen voor de lopende periode.

De bank kan ook zelf het initiatief nemen om je rekening af te sluiten. Ze moet je daar op tijd schriftelijk van verwittigen. Je blijft wel altijd recht hebben op de basisbankdienst indien voldaan aan de voorwaarden.

Weetje

Het sluiten van een zicht- of een spaarrekening brengt geen kosten met zich mee.