Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Checklist - Trouwen of samenwonen

Een man draagt zijn vrouw, blij omdat ze gaan samenwonen
 • Bespreek jullie geldzaken en maak een stand van zaken op  Jullie vinden het misschien vervelend, maar een onderwerp als geld bespreek je best van zodra je de beslissing hebt genomen om te gaan samenwonen. Wees transparant en eerlijk met elkaar, ook als je schulden hebt. Maak meteen een overzicht van de gezamenlijke uitgaven en inkomsten. Spreek op basis van dat overzicht af wie wat betaalt. Je kan één en ander op papier zetten met een samenlevingsovereenkomst. 

   
 • Hou de uitgaven goed bij  Maak dus een overzicht van alle gezamenlijke uitgaven en inkomsten. Op basis daarvan kunnen jullie het uitgavenpatroon aanpassen aan de inkomsten, als dat nodig zou zijn. Cijfers zijn een goede basis voor een open gesprek over geldzaken.

   
 • Open een gemeenschappelijke zichtrekening voor maandelijkse lasten  Het is handig om een gemeenschappelijke rekening te openen waarop jullie allebei iedere maand een vast bedrag storten dat kosten dekt zoals huur, elektriciteit, water, multimedia ... Elk van jullie kan betalen via de gemeenschappelijke rekening. Maak dus goede afspraken over wat jullie ermee betalen en hou je daaraan. Om de gemeenschappelijke rekening te openen of af te sluiten, moet je daarentegen met twee zijn.

   
 • Trouwen, wettelijke samenwonen of feitelijk samenwonen?  Jullie gaan samenwonen omdat het klikt. Maar denk ook nuchter na over wat er zou kunnen gebeuren met de geldzaken in minder goede dagen: Getrouwde partners hebben heel wat verplichtingen tegenover elkaar. De financieel zwakkere partner is beschermd. Sommige regels voor getrouwde partners gelden ook voor wettelijk samenwonenden, maar toch zijn er belangrijke verschillen. Bij feitelijk samenwonen hebben de twee partners daarentegen nauwelijks verplichtingen tegenover elkaar. De financieel zwakkere partner is dan natuurlijk ook niet beschermd.  Meer informatie over het verschil tussen het huwelijk, wettelijk en feitelijk samenwonen en over wat je moet doen als je voor één van deze stelsels wil kiezen.

   
  • Heb je nog een dak boven je hoofd als er een einde zou komen aan de liefde?
  • Moet je mee opdraaien als je partner zijn schulden niet meer kan terugbetalen?
  • Wat gebeurt er als een van beide partners sterft?

    
 • Trouwers kunnen uit verschillende huwelijksstelsels kiezen  Zeker op het ogenblik dat één van de partners sterft of wanneer partners uit elkaar gaan, zijn er grote verschillen tussen de huwelijksstelsels. De drie stelsels zijn het wettelijk gemeenschapsstelsel, het stelsel van scheiding van goederen en de algehele gemeenschap. Bekijk de gevolgen van de keuze voor het een of ander stelsel en neem een bewuste beslissing. Meer informatie over de huwelijksstelsels.  Aarzel niet om advies in te winnen bij een expert ter zake, bijvoorbeeld een notaris of een advocaat.

   
 • Trouwen of samenwonen heeft fiscale gevolgen  Als jullie trouwen of wettelijk samenwonen, moeten jullie één enkele belastingaangifte doen in plaats van twee afzonderlijke. Als één van de partners geen of een heel laag eigen inkomen heeft, levert trouwen of wettelijk samenwonen een belastingvoordeel op. Dat voordeel is er niet voor feitelijk samenwonenden. Zij moeten ook twee afzonderlijke aangiftes indienen.   Meer informatie over de gevolgen voor jullie belastingen

   
 • Hoe zit het met werkloosheidsuitkering, vergoedingen wegens arbeidsongeschiktheid en andere sociale uitkeringen?  De hoogte van die uitkeringen hangt dikwijls af van de gezinssituatie. Meer informatie over de invloed van de gezinssituatie op uitkeringen.

   
 • Wat met jullie pensioen? 

  Als je getrouwd bent en je partner sterft, dan hebt je recht op een overlevingspensioen of op een overgangsuitkering . En dat is niet het geval wanneer je wettelijk of feitelijk samenwoont. Meer informatie over het wettelijk pensioen.

  Wil je een handig overzicht over de voorwaarden om recht te hebben op het overlevingspensioen? Bekijk notaris.be.  Hebben je partner of jijzelf een aanvullende pensioenregeling? Bekijk of die iets voorziet voor de partner die overblijft na een overlijden. Ook dat kan verschillend zijn voor gehuwden, wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonenden.

   

 • Maak afspraken over huren of kopen 

  ​​​​​​​

  Verhuizen jullie beiden  naar een nieuwe woning? Of trekt één van jullie in bij de ander? Misschien is kopen in het begin nog niet meteen de goede optie. Maar ga op tijd na of het toch niet voordeliger is. Maak duidelijke afspraken over de verdeling van de kosten van een woning.
 • Herbekijk jullie familiale aansprakelijkheidsverzekering (BA familiale)   Als je gaat samenwonen, hoef je geen twee familiale verzekeringen meer te hebben. Bekijk hoe de verzekering moet aangepast worden aan de nieuwe gezinssituatie.  Heb je nog geen dergelijke verzekering? Overweeg dan om er een te nemen. Een BA familiale is niet heel duur en kan je veel kosten besparen.