Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 24 juli langs in Gent - Gentopia en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

De verdeling van de bezittingen als wettelijk samenwonenden uit elkaar gaan

Wettelijk samenwonenden zijn vrij om hun bezittingen te verdelen zoals ze dat willen. Gaan ze in ruzie uit elkaar en ontstaat er onenigheid over wat aan wie toebehoort? Dan beslist de rechtbank.

Die houdt dan rekening met de gewone eigendomsregels:

  • Ofwel behoren de bezittingen aan één van de partners toe, die krijgt ze dan terug. Je eigendom bewijzen doe je aan de hand van facturen of documenten zoals een testament of een inventaris uit een vorige scheiding.
  • Ofwel behoren de goederen toe aan beide partners. Dan worden ze aan een van beiden toegewezen of verkocht.

Wat gebeurt er met je bezittingen als je de officiële samenwoning nog niet ongedaan maakte?

Op het moment dat je breekt met je partner kunnen er nog bezittingen van jou in de woning staan waarin je (ex-)partner blijft wonen. Misschien heb je schrik dat ze verdwijnen. Dan kan je naar de familierechter stappen met de vraag om dringende maatregelen. Hij kan dan je bezittingen tijdelijk laten verzegelen of beslissen dat de partner die de gezinswoning verlaat ze tijdelijk meeneemt. De beslissingen van de familierechter zijn altijd voorlopig en gelden slechts voor de vastgelegde periode. Komt er binnen die periode een eind aan de wettelijke samenwoning, dan vervallen de opgelegde maatregelen.

Weetje

De beslissing van een familierechter over de goederen van de partners is altijd voorlopig en tijdelijk.