Hoe kies je het juiste kot?
Eén gouden regel: begin je zoektocht tijdig. Ga al op prospectie in de paasvakantie van het jaar dat je de overstap naar het hoger onderwijs maakt op. Sommige private eigenaars beginnen dan al met een wachtlijst.
De effectieve verhuurperiode van de koten varieert per studentenstad. Als je vroeg genoeg aan de zoektocht begint, heb je een ruimere keuze. De kans op een betere prijs/kwaliteitverhouding ligt dan ook hoger.
Nuttige tips voor wie een kot zoekt:
- Bezoek de koten die je selecteerde in alle rust en wees alert voor eventuele problemen (defect sanitair, twijfelachtig onderhoud van gemeenschappelijke ruimten, te trage internetverbinding, …).
- Vergelijk de huurprijzen, op sommige locaties betaal je makkelijk het dubbele van elders.
- Kies een gunstige locatie: een rustige buurt, een makkelijke trein-, tram- of busverbinding tussen je onderwijsinstelling en je kot, winkels in de buurt,… Ken je de stad waar je gaat studeren niet goed? Bevraag je bij andere jongeren, bijvoorbeeld tijdens een bezoekje aan de campus.
- Ga na voor welke periode je kot wordt verhuurd (meestal 10 of 12 maanden) en of er een opzeggingsmogelijkheid in het contract staat voor het geval je een punt achter je studies zou zetten.
- Lees het huurcontract en het huishoudelijk reglement aandachtig. Let op de modaliteiten voor de huurwaarborg en verlies bijkomende huurlasten niet uit het oog.
Nadat je een kot naar je zin hebt gevonden, moet je (of moeten je ouders) een aantal documenten ondertekenen en bezorgen aan de eigenaar (verhuurder).
Het huurcontract
Voor de huur van een studentenkot, moet een huurovereenkomst worden opgesteld. Ben je minderjarig, dan eisen de meeste eigenaars dat een volwassene zich borg stelt en samen met jou het contract ondertekent, al kan dat ook gebeuren als je al meerderjarig bent.
De toepasselijke regels voor de opmaak van het studentencontract hangen af van het Gewest waar het kot gelegen is.
Meer info
Voor de studentenhuurovereenkomsten afgesloten vanaf 01.01.2019 in Vlaanderen vind je alle informatie hier.
Voor de studentenhuurovereenkomsten afgesloten vanaf 01.01.2018 in Brussel vind je alle informatie hier.
Voor studentenhuurovereenkomsten afgesloten vanaf 01.09.2018 in Wallonië vind je alle informatie hier.
Huishoudelijk reglement
Heel wat eigenaars stellen een huishoudelijk reglement op. Daarin staat bijvoorbeeld tot hoe laat je bezoek mag ontvangen, of je in het kot mag roken … Sommige bepalingen kunnen een inbreuk vormen op je privacy. Wees daar aandachtig voor.
Plaatsbeschrijving
Het gaat om een nauwkeurige beschrijving van de staat waarin de eigendom en soms ook elementen uit de inboedel (elektrische toestellen, vaatwasser …) zich bevinden op het moment dat je het kot betrekt. Een plaatsbeschrijving is wettelijk verplicht en moet door de eigenaar en de huurder samen worden opgemaakt. Je hebt, met andere woorden, ook iets in te brengen. De plaatsbeschrijving wordt aan het huurcontract toegevoegd nadat ze door beide partijen werd gedateerd en ondertekend. Ze wordt met de huurovereenkomst geregistreerd.
Ga goed na of de plaatsbeschrijving wel degelijk de reële stand van zaken weergeeft en protesteer tegen te algemene formuleringen van het type: "De huurder verbindt zich ertoe de eigendom in perfecte staat achter te laten". Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je het studentenkot in betere staat moet achterlaten dan je het aantrof …
Wikifin-tips
- Bewaar je exemplaren van het huurcontract, het huishoudelijk reglement en de plaatsbeschrijving nauwkeurig. Die documenten geven niet alleen je plichten, maar ook je rechten weer.
- Draag zorg voor je kot. Zo kan je op het einde van de huurovereenkomst het bedrag van de huurwaarborg recupereren.