Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Welk budget moet je voorzien voor je kotleven?

Op deze pagina

Om onaangename verrassingen te vermijden, stel je het best een budget op dat rekening houdt met alle uitgaven verbonden aan een zelfstandig leven.

De huur

Afhankelijk van de stad, de buurt, de oppervlakte en het type studentenkot (particuliere woning of eigendom van de universiteit) kan de huur die je voor een kot betaalt enorm variëren. Op sommige locaties betaal je tot het dubbele van elders, of zelfs meer.

Je betaalt de huur maandelijks, zelfs als je er gedurende bepaalde periodes niet verblijft, zoals tijdens de blok. Dat gebeurt meestal door een overschrijving van je rekening of die van je ouders. Aangezien het om een vast bedrag gaat, kan je overwegen om dat via een doorlopende opdracht te doen. Zo ben je zeker dat de huur steeds op het gepaste moment wordt betaald.

    Weetje

    De meeste koten worden voor 10 of 12 maanden verhuurd. Denk na of je je kot tijdens de zomermaanden nodig hebt. Ook voor de zomermaanden huren kan echter een manier zijn om je aanwezigheid op hetzelfde kot voor een aantal jaren te verzekeren.

    De huurlasten

    Bovenop de huur ben je nog huurlasten verschuldigd. Sommige zijn gemeenschappelijk, zoals het onderhoud en de verlichting van het trappenhuis, de inkomhal enz., terwijl andere individueel kunnen zijn zoals water, aardgas, elektriciteit en internetaansluiting. In de meeste huurovereenkomsten staat daarvoor een forfaitair bedrag ingeschreven. Betaal je je water- en energieverbruik op individuele basis, dan moet de eigenaar je op het einde van de huurovereenkomst teruggeven wat je te veel betaalde of je een extra bedrag aanrekenen op basis van de facturen die hij ontving.

    De huurwaarborg

    De huurwaarborg is een som geld die je aan de verhuurder moet storten op het moment dat je een kot huurt. Meestal wordt twee maanden huur gevraagd, te betalen samen met de eerste maand huur. Is je kot ook je hoofdverblijfplaats? Dan is de woninghuurwet van kracht, met specifieke bepalingen inzake de huurwaarborg.

    De huurwaarborg is niet verplicht, maar kan aan de eigenaar die daarom vraagt niet worden geweigerd. Hij dekt zich ermee in tegen eventuele schade die je als huurder veroorzaakt, huurachterstanden, …

    Zorg ervoor dat de huurwaarborg wordt geblokkeerd op een rekening op jouw naam. Zo kan je kapitaal en intresten recupereren op het einde van de huurperiode. Op voorwaarde, uiteraard, dat je geen schade aan het kot toebracht.

    Verzekeringen

    De wet verplicht je niet een woonverzekering (ook brandverzekering genoemd) af te sluiten voor een studentenkot, hoewel we je dat wel ten stelligste aanraden. Soms wordt dat trouwens expliciet geëist door de verhuurder voor de eventuele schade die je aan het pand zou toebrengen door brand, waterschade of glasbreuk.

    Misschien worden de risico’s al gedekt door de woonverzekering van je ouders als je bij hen gedomicilieerd blijft. Is dat niet het geval, sluit dan een verzekering af die je aansprakelijkheid als huurder dekt. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben specifieke contracten voor studentenkoten.

      Je sluit best ook een verzekering af tegen diefstal van je laptop, tablet, smartphone. Tenzij ook hier de inboedel van je studentenkot wordt gedekt door de woonverzekering van je ouders.

      Andere kosten

      Naast de eigenlijke huur van het kot, moet je rekening houden met eventuele andere kosten: 

      • Belastingen: verblijfsbelasting of belasting op een tweede verblijf naargelang de gemeente, huisvuilophaling
      • Internetaansluiting: indien niet inbegrepen in de huurlasten
      • Verplaatsingskosten
      • Maaltijden
      • Wasserette