Of je huwt of niet, zorgt er niet noodzakelijk voor dat je onder een voordeliger belastingstelsel valt. Welke gevolgen jouw huwelijk op de te betalen belastingen heeft, hangt af van jouw feitelijke situatie.
De fiscus maakt een onderscheid tussen ‘alleenstaanden’ enerzijds, en ‘gehuwden’ ‘wettelijk samenwonenden’ anderzijds. De eerste groep moet een individuele belastingaangifte invullen, de tweede dient een gezamenlijke aangifte in.
Concreet, in het kader van een huwelijk:
- in het jaar waarin je trouwt, wordt je als alleenstaande beschouwd. Je moet elk een eigen belastingaangifte invullen, en je wordt apart belast.
- de volgende jaren dien je een gezamenlijke aangifte in.
- het jaar waarin je uit elkaar gaat of scheidt, word je voor het berekenen van de belastingen als alleenstaanden beschouwd. Meer informatie over de gevolgen van een echtscheiding lees je op deze website. Lees ook meer over de feitelijke scheiding.
- het jaar waarin een van je beiden overlijdt, moeten er twee fiscale aangiften worden ingevuld: een aangifte op naam van de nalatenschap en een aangifte op naam van de overlevende echtgenoot of echtgenote. Meer informatie hieromtrent lees je op deze website.
Huwelijksquotiënt
Om de fiscale druk voor sommige getrouwde koppels of wettelijk samenwonenden te verlichten, voerde de wetgever het ‘huwelijksquotiënt’ in. Stel: jouw echtgenoot of echtgenote heeft geen beroepsinkomen óf een beroepsinkomen dat niet meer dan 30 % van jouw gezamenlijk inkomen als echtpaar uitmaakt. Dankzij het huwelijksquotiënt, kan jouw echtgenoot of echtgenote fiscaal gezien aanspraak maken op een deel van jouw inkomen. Het totale bedrag dat je aan belastingen moet betalen, zal daardoor lager liggen dan mocht de fiscus je als twee alleenstaanden beschouwen. Het huwelijksquotiënt doet de aanslagvoet dalen.
Hypothecaire aftrek
Wanneer gehuwden of wettelijk samenwonenden een woning kopen en daarvoor samen een hypothecaire lening afsluiten, mogen ze binnen zekere grenzen zelf beslissen hoe ze bij hun fiscale aangifte de leninglasten (kapitaalaflossing, intresten en premies voor de levensverzekering) onder elkaar verdelen.
Voor feitelijk samenwonenden worden de leninglasten verdeeld in verhouding tot ieders aandeel in de woning.
Kinderen ten laste
In het jaar dat je trouwt, blijft de belastingadministratie je als alleenstaande beschouwen. Hadden jullie samen al een kind, dan kan slechts één van jullie dat kind ten laste nemen.
Vanaf het volgende jaar vallen kinderen die jullie samen hebben ten laste van het gezin, aangezien je dan nog maar één belastingaangifte moet invullen.
Voor wettelijk samenwonenden is de situatie vergelijkbaar. Dat is niet zo voor feitelijk samenwonenden.
Meer informatie over de fiscaliteit voor gehuwde koppels.