Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Welk rendement kan ik van een aandeel verwachten?

Bij spaarproducten zoals een spaarrekening of een Tak 21 weet je vooraf hoeveel geld je op het einde van de rit hebt. Bij een aandelenbelegging is dat niet het geval.

Het rendement van een belegging in aandelen hangt af van vier factoren:

Op deze pagina

Verschil tussen aan- en verkoopprijs

Als je een aandeel kan verkopen tegen een hogere prijs dan de prijs die je betaalde om het te kopen, boek je een meerwaarde. In het tegenovergestelde geval zit je met een minwaarde.

Als je bijvoorbeeld 40 euro hebt betaald voor een aandeel en het vervolgens voor 44 euro verkoopt, dan boek je een meerwaarde van 4 euro per aandeel, of 10 %.

Dividend

Een onderneming die winst maakt, kan beslissen om die winst, of een deel ervan, uit te keren aan haar aandeelhouders. Dat gebeurt dan in de vorm van een dividend. Elke aandeelhouder ontvangt dan een deel in verhouding tot het aantal aandelen dat hij/zij heeft.

Voorbeeld: Stel dat een onderneming 100 000 aandelen heeft uitstaan en dat je er daar 1000 van bezit (1 % van de aandelen)

Als deze onderneming beslist om 200 000 euro van de winst uit te keren, dan krijg je 1 % van de winst of 2000 euro. Dat komt neer op 2 euro dividend per aandeel dat je bezit.

    Let op, een onderneming is niet verplicht om dividenden uit te keren. Zo heeft het heel winstgevende Apple van 1995 tot 2011 geen dividend uitgekeerd.

    Voor je een aandeel koopt, ga je best na wat een onderneming voornemens is te doen met zijn winst. Dat heet het "dividendbeleid":

    • Sommige bedrijven keren een vrij groot deel van hun winst uit. Hun aandelen noemen we rendementsaandelen.
    • Andere bedrijven kiezen ervoor om geen of slechts een klein dividend uit te keren. Zij zetten hun winst opzij om er bijvoorbeeld investeringen of overnames mee te financieren. In dat geval stijgt het aandeel in waarde als de activiteiten van de onderneming worden uitgebreid of als het vermogen groeit. Dergelijke aandelen zijn groeiaandelen.

    Weetje

    Merk tot slot op dat de waarde van een dividend verrekend wordt in de beurskoers van een aandeel. Meestal daalt de waarde van het aandeel dan ook met het bedrag van het dividend bij uitbetaling ervan. In het jargon wordt gesproken van "cum dividend" (de waarde met of vóór de uitkering van het dividend) en "ex dividend" (de waarde nadat het dividend is uitgekeerd).

    Kosten en belastingen

    Je moet uiteraard ook rekening houden met tal van kosten die je als aandeelhouder hebt. Zo heb je bij de aan- en verkoop van je aandelen volgende kosten te betalen:

    • De beurstaks
    • Het commissieloon of de makelaarskosten die je bank of beursvennootschap aanrekent voor het uitvoeren van de aan- of verkopen
    • Het bewaarloon van je effectenrekening waarop je aandelen staan

    Naast deze kosten is er nog de belasting die je moet betalen op het dividend dat je eventueel krijgt. Op Belgische aandelen is een roerende voorheffing van 30 % van kracht. Dat betekent dat een dividend van bijvoorbeeld 20 euro je 14 euro netto oplevert.

    Impact van de wisselkoersevolutie

    De munt van je aandeel heeft een impact op het rendement. Stel: je koopt vandaag een Amerikaans aandeel voor 40 dollar en je verkoopt het over zeven jaar voor 44 dollar. Is de dollar in die periode gestegen, dan valt je rendement hoger uit. Is hij gedaald, dan zakt het.

    De wisselkoers kan een belangrijke risicofactor zijn bij aandelen in vreemde munten.

    Weetje

    Aandeelhouders hebben tal van kosten zoals beurstaks, makelaarsloon, bewaarloon. Op die laatste twee kunnen er aanzienlijke verschillen zijn tussen dienstverleners. Het loont dus de moeite om te vergelijken.