Het eventuele duurzaamheidslabel van het product
-
De rol van duurzaamheidslabels
Een duurzaamheidslabel is een eenvoudig middel om een duurzaam financieel product te herkennen. Overschat het belang van zo’n label echter niet. Sommige producten zonder label zijn immers even duurzaam als gelabelde producten.
Als een product een label heeft, betekent dit dat een instelling die onafhankelijk is van de fabrikant, het product heeft geanalyseerd in het licht van de duurzaamheidscriteria. De enige garantie dat het label biedt, is dat de criteria die de fabrikant van het gelabelde product hanteert, minstens even ambitieus zijn inzake milieu, maatschappij en goed bestuur als de criteria die de ontwikkelaar van het label hanteert.
Bekijk dus aandachtig welke instelling het label aflevert. Bepaalde labels zijn immers afkomstig van instellingen die de fabrikanten vertegenwoordigen, terwijl andere labels voortvloeien uit overheids- of verenigingsinitiatieven.
Noteer ook dat het niet de taak van de FSMA is om de naleving van de labelcriteria door het financiële product of de conformiteit van de labelvereisten met de toekomstige Europese verordeningen te controleren. Daarom is het essentieel dat je controleert of het ambitieniveau van het label bij je persoonlijke verwachtingen aansluit. De verschillende elementen waaraan je bij die beoordeling aandacht moet besteden, komen in de volgende punten aan bod.
-
De selectie van gelabelde producten
De criteria voor de selectie van gelabelde producten variëren sterk volgens de instelling die de labels aflevert. Bepaalde labels hechten meer belang aan de milieudimensie of de strijd tegen klimaatverandering. Andere labels spitsen zich toe op de menselijke gezondheid of de sociale aspecten.
Je kan de exclusiviteit van het label en dus zijn reële impact op de nagestreefde doelstelling herkennen aan het ambitieniveau van de criteria. Bepaalde labels verbieden bijvoorbeeld dat het product een onderneming financieert met activiteiten in de wapenindustrie, de kolenmijnbouw of de tabaksindustrie. Andere ondernemingen aanvaarden daarentegen dat de gefinancierde ondernemingen een klein deel – bijvoorbeeld 5 % of 10 % – van hun inkomsten uit de wapenindustrie, de kolenmijnbouw of de tabaksindustrie halen, wat het gemakkelijker maakt om het label te verkrijgen.
Je moet ook opletten met criteria die er eigenlijk geen zijn: een financieel product belegt immers zelden meer dan 10 % van zijn portefeuille in de wapenindustrie. Als een label de maximumgrens voor beleggingen in de wapeninstrustrie echter op 15 % vaststelt, sluit dat slechts een gering deel van alle producten uit en laat dat niet toe de meest ambitieuze duurzame producten te selecteren.
Voor je in een gelabeld duurzaam product belegt, is het dus belangrijk dat je informatie inwint over de selectiemethode van de activa en over de verschillende criteria die worden gehanteerd door de instelling die het label aflevert, en deze kritisch beoordeelt.
-
De controle van de producten na de certificering bij de label instelling
Afhankelijk van het certificeringsproces kan een gelabeld duurzaam product vaak of minder vaak opnieuw worden beoordeeld in het licht van de criteria inzake milieu, maatschappij en goed bestuur. Zo beoordelen de strengste labels de producten jaarlijks opnieuw. Andere labels hanteren een langere geldigheidsduur, die zelfs tot drie jaar kan oplopen.
Sommige labels verplichten de fabrikant en de beheerder van het product ook om een jaarverslag te publiceren. Dat jaarverslag biedt de belegger de gelegenheid om de verwezenlijking van de oorspronkelijk bepaalde doelstellingen te beoordelen. Als een doelstelling van het label bijvoorbeeld een decarbonisatietraject is, waarbij de door het product gefinancierde ondernemingen hun CO2-uitstoot mettertijd moeten beperken, dan maakt de jaarlijkse publicatie van de effectief verwezenlijkte uitstootbeperking het mogelijk de efficiëntie van het product te controleren.
Nu de komende jaren nieuwe Europese reglementeringen in werking treden, zullen nieuwe vereisten van toepassing worden op alle duurzame financiële producten, ongeacht of zij al dan niet een label hebben. De fabrikanten zullen jaarlijks de prestaties van hun producten op milieu-, maatschappelijk en bestuursvlak moeten evalueren.