De ingezette middelen om de duurzaamheidsdoelstelling van het product te verwezenlijken
De verschillende strategieën rond productbeheer laten je toe te controleren of een financieel product aan je verwachtingen kan voldoen. Het gaat daarbij om de middelen die de productbeheerder – die je geld tussen de verschillende ondernemingen verdeelt – inzet om te controleren of de gelden effectief bijdragen aan het leefmilieu, een maatschappelijk engagement of deugdelijk bestuur. Daarbij is het belangrijk te weten welke regels de beheerder toepast om uitsluitend of vooral ondernemingen te selecteren die bijdragen tot de verwezenlijking van de duurzame doelstelling van het product.
Verder moeten jaarlijks de prestaties van een duurzaam product op milieu-, maatschappelijk en bestuursvlak worden geëvalueerd. Dat biedt de belegger de gelegenheid om de verwezenlijking van de oorspronkelijk bepaalde doelstellingen te beoordelen. Als een doelstelling van het product bijvoorbeeld decarbonisering is, waarbij de door het product gefinancierde ondernemingen hun CO2-uitstoot mettertijd moeten beperken, maakt de jaarlijkse publicatie van de effectief verwezenlijkte uitstootbeperking het mogelijk de efficiëntie van het product te controleren.
Deze informatie komt aan bod in de documentatie, maar wordt niet altijd in de kijker geplaatst. De methodes verschillen bij elke beheerder en voor elk product. Het is daarom noodzakelijk dat je ze voor elke geplande belegging controleert.
Dankzij Europese reglementeringen, zoals de SFDR, zijn transparantievereisten van toepassing op een groot aantal duurzame financiële producten. De fabrikanten moeten hierover informatie opnemen op hun website, in het prospectus en in het jaarverslag.
Greenwashing – groene schijn
Duurzaam, ecologisch, groen … zijn termen die doen verkopen. Niet alleen in de supermarkt maar ook in de financiële wereld. Sommige claims inzake ecologische impact of duurzaamheid worden ten onrechte gebruikt. Het is belangrijk om te beseffen dat de aanwezigheid van de woorden “green” of “sustainable” op een beleggingsproduct geen garantie zijn dat het product ook groen of duurzaam is. Vraag inlichtingen aan je beleggingsadviseur, lees de wettelijke documenten (prospectus, jaarverslag) en maak gebruik van de bijkomende transparantie geboden door de SFDR-regels. De beleggingsstrategie kan je ook een heel eind op weg helpen. Ten slotte kan de aanwezigheid van een algemeen erkend en onafhankelijk label ook hulp bieden.