De lening op afbetaling

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Er bestaan inderdaad veel verschillende soorten consumentenkrediet. Maar iedere kredietgever is verplicht om u te informeren over welke lening het meest aangewezen is voor uw specifieke situatie.
Hier bespreken we de lening op afbetaling. Lees meer over de flexibele geldreserve in de Wikifinrubriek daarover.

 • Leningen op afbetaling: een gespecialiseerde kredietgever zoals bv. uw bank leent u een som uit voor een bepaalde periode. U betaalt op vaste tijdstippen een deel van het geleend bedrag terug, met intrest. De kredietovereenkomst zegt niet altijd waarvoor u het geleend geld moet gebruiken. In de praktijk hebben veel kredietverstrekkers hun leningen op afbetaling een commerciële naam gegeven zoals bv. autolening, tuinlening, vakantielening, enz. Het principe achter al deze benamingen is hetzelfde: het zijn leningen op afbetaling.
 • Verkoop op afbetaling: uw handelaar biedt zelf de mogelijkheid aan om de betaling van uw aankoop te spreiden in de tijd. Dit is ook een lening die u op regelmatige tijdstippen moet aflossen, meestal met intresten.
  Controleer of de handelaar hiervoor de toestemming heeft gekregen van de FSMA en vergelijk de kosten en voorwaarden van de lening die uw handelaar aanbiedt met leningen van andere kredietgevers. Een handelaar die u geld leent, is verplicht om zich aan dezelfde regels te houden als een gespecialiseerde kredietgever. 
 • Bij sommige autoverkopers kan u een gemengde financiering afspreken voor een nieuwe auto. U huurt dan eerst uw nieuwe auto tegen een vast maandelijks bedrag. Uw verkoopcontract bepaalt dan dat u, na een vooraf vastgelegde termijn, kan kiezen om:
  • ofwel uw auto terug in te leveren bij de garage;
  • ofwel uw auto te kopen tegen een prijs die werd vastgelegd bij het afsluiten van het contract. Dat is een leasing.

Neem uw tijd om na te rekenen of een gemengde financiering goedkoper is dan een verkoop of afbetaling. En vraag u af of u na de afgesproken termijn de vastgelegde prijs zal kunnen betalen.

 • Krediet zonder intrest: sommige handelaars verkopen goederen op afbetaling zonder dat ze daarvoor kosten of intresten aanrekenen. De som van de maandelijkse afbetalingen komt dan overeen met de prijs van uw aankoop. Dit is een voordelig aanbod, maar zorg ervoor dat u de maandelijkse aflossingen aankan. Anders gelden ook hier verwijlintresten en boetes. Wees waakzaam en verzeker er u van dat een dergelijke lening geen "verborgen" kosten bevat of onderhevig is aan specifieke voorwaarden.

De Wikifintips

 • Vergelijk de intresten en kosten (jaarlijks kostenpercentage ) van de verschillende financieringsmogelijkheden vooraleer u koopt. Lenen kost geld!
 • Zelfs een lening zonder intrest brengt een grote verantwoordelijkheid mee. Als u om een of andere reden uw schulden niet (tijdig) kan terugbetalen, hangen hier ook gevolgen aan vast.