Betalingen via internet

Meer en meer handelaars bieden hun producten en diensten via internet aan. Ze vragen je dan ook om via internet, online dus, te betalen. Daar bestaan verschillende systemen voor. De handelaar moet je in elk geval een bevestiging van jouw bestelling sturen. Ook bij een internetaankoop heb je 14 dagen bedenktijd om jouw bestelling terug te sturen.

Online betalen met jouw kredietkaart

De meest gebruikte betaalwijze online is de kredietkaart. Wanneer je in een internetwinkel afrekent, dan kies je hoe je betaalt (bv. Visa of MasterCard). Het betaalsysteem vraagt de volgende gegevens:
 1. jouw naam (geschreven zoals op jouw kredietkaart);
 2. de 16 cijfers van jouw kredietkaart (aaneen of per 4);
 3. de geldigheidsdatum van jouw kredietkaart (maand en jaar);
 4. de CVC-code die op de achterkant van jouw kaart staat, naast jouw handtekening.

Daarna wordt automatisch gecontroleerd of de combinatie van alle gegevens die je hebt ingevoerd, klopt en of je voldoende krediet hebt. Zijn beide controles positief, dan gaat de betaling door. In sommige gevallen moet je jouw betaling ook elektronisch ondertekenen met bv. een kaartlezer.

Online betalen met jouw debetkaart

Op sommige websites kan je ook met jouw debetkaart betalen. Je kiest deze optie (Bancontact/MisterCash of Maestro) en je vult jouw kaartgegevens in:

 1. jouw naam (geschreven zoals op de kaart);
 2. jouw kaartnummer van 16 à 17 cijfers;
 3. de geldigheidsdatum van jouw debetkaart (maand en jaar).

Om de betaling te bevestigen, moet je ze elektronisch tekenen. Hiervoor steek je jouw debetkaart in jouw kaartlezer en volg je de instructies. Er bestaan ook andere manieren om jouw online betaling elektronisch te tekenen zoals bv. via sms of een kaartlezer die je gebruikt zonder jouw kaart erin te moeten steken. Op de website van jouw bank vind je meer info over welk soort kaartlezer en procedure ze gebruikt om je jouw online betalingen te laten ondertekenen.

Online overschrijvingen

Sommige handelaars bieden je ook de mogelijkheid om jouw aankoop via een overschrijving te betalen. Je wordt dan rechtstreeks doorverwezen naar de beveiligde website van jouw bank of je krijgt bij de levering van jouw aankoop een overschrijvingsformulier meegeleverd.

Gespecialiseerde online betalingssystemen

In veel gevallen betaal je jouw online aankoop rechtstreeks aan de handelaar met jouw betaalkaart (debet of krediet) of via een overschrijving. Maar steeds meer handelaars kiezen ervoor om de betaling te laten verlopen via een derde partij die gespecialiseerd is in het afhandelen van online betalingen. Want de betaling moet niet alleen vlot verlopen, een koper moet ook voldoende keuze krijgen tussen verschillende betalingsmogelijkheden (debetkaart, kredietkaart, overschrijving, enz.).

Paypal en Ogone-Ingenico zijn zowat de bekendste online betalingsdiensten die je in België en internationaal tegenkomt. Bij veel webwinkels zal je op het moment van betaling worden doorverwezen naar een van deze betaalsystemen. Sommige grote webwinkels of leveranciers laten je zelfs kiezen tussen de verschillende systemen. -

 • Paypal is de betalingsdienstaanbieder van de veilingwebsite Ebay. Ebay heeft beslist om Paypal ook ter beschikking te stellen van andere websites en handelaars die online verkopen. Daardoor kan je ondertussen wereldwijd bij veel webwinkels uw betaling o.a. via Paypal doen. Hiervoor moet je eerst een Paypal-profiel aanmaken met jouw bankkaartgegevens. Als je de eerste keer met Paypal betaalt, moet je het stappenplan volgen om een profiel aan te maken. Daarna kan je, telkens je een online betaling doet via Paypal, jouw login en paswoord gebruiken om te betalen. Door met Paypal te betalen geef je geen persoonlijke informatie aan de webwinkel zelf. Jouw persoonlijke gegevens (bv. naam, kredietkaartnummer, enz.) zitten bij Paypal. Het is Paypal die je via mail zal bevestigen dat de betaling is gelukt en de betaling van jouw aankoop zal regelen met de webwinkel.
 • Ogone-Igenico heeft zich gespecialiseerd in het afhandelen van online betalingen tussen handelaars en consumenten. Om Ogone te gebruiken moet je geen profiel aanmaken. Je moet gewoon de betalingsmethode kiezen die je op dat moment het beste schikt, zoals bv. debetkaart of kredietkaart, en de instructies volgen.

Betalen via internetbanking met Zoomit

Zoomit is een systeem dat ontwikkeld werd door enkele Belgische banken om betalingen via overschrijving te vergemakkelijken. Als bv. zowel jouw gsm-operator als jouw bank aangesloten zijn bij Zoomit, dan is het mogelijk om jouw facturen elektronisch te krijgen via jouw beveiligde omgeving van internetbanking in plaats van via de post.

Je moet eerst aan elke leverancier toestemming geven om via Zoomit facturen te verzenden. Daarna is het dan zeer eenvoudig: start Internet Banking en ga naar de Zoomit-rubriek. Daarna verschijnt een lijst met beschikbare documenten voor dat rekeningnummer. Indien de lijst met beschikbare documenten leeg is, dan zijn er momenteel geen verzenders die je documenten aanbieden in Zoomit.

Wanneer een bedrijf je een factuur aanbiedt via Zoomit, dan ontvang je daar een e-mailbericht van. In jouw internetbanking kan je dan met een simpele druk op een knop jouw factuur betalen. Je moet niet meer zelf het overschrijvingsformulier invullen (het bedrag, het rekeningnummer, de mededeling, enz.) Dat wordt allemaal automatisch voor jou gedaan. Het enige wat je nog moet doen is jouw overschrijving goedkeuren door ze te ondertekenen met jouw kaartlezer.

Dit heeft enkele duidelijke voordelen:

 • het overschrijvingsformulier wordt reeds ingevuld dus geen kans op fouten.
 • jouw factuur kan niet meer verloren gaan. Ze verschijnt automatisch in jouw omgeving van internetbanking;
 • je krijgt een mail telkens er een nieuwe factuur is. Je kan jouw factuur controleren vooraleer ze te betalen (wat niet het geval is bij domiciliëring);
 • Zoomit is gratis. Je kan op de website controleren welke leveranciers en handelaars en welke banken met Zoomit werken.

De Wikifin-tips

 • Iedereen die jouw kredietkaartgegevens bemachtigt, kan een online aankoop doen op jouw kosten. Bewaar jouw kredietkaart en de gegevens ervan, op een veilige manier.
 • Informeer je hier over veilig gebruik van betaalkaarten als je op het internet een aankoop doet.
 • Ook op internet krijg je bij betrouwbare handelaars altijd een betaalbewijs dat je kan downloaden, of een betaalbevestiging via e-mail. Bewaar jouw betaalbewijzen.