Tips hypothecaire kredieten

Checklist: 

Hou rekening met jouw financiële mogelijkheden. Steek je niet te zwaar in de schulden. Twee vuistregels om in te schatten wat je aankan:

  • je zal waarschijnlijk 10 à 25 % van de aankoopprijs moeten kunnen betalen met eigen spaargeld of met een duwtje in de rug van de familie;
  • de maandelijkse afbetaling op een hypothecair krediet zal maximum ongeveer 1/3 van het maandelijkse gezinsinkomen mogen bedragen.

Hou rekening met de kosten die bovenop de maandelijkse afbetaling kunnen komen: de woonverzekering (ook brandverzekering genoemd), een schuldsaldoverzekering en de onroerende voorheffing.

Er zijn ook kosten die je slechts één keer betaalt bij de aankoop van een woning (verkooprechten, notariskosten, hypotheekrechten). Voor een exacte berekening van deze kosten kan je terecht op de pagina 'Berekening van de aankoopkosten' op de website www.notaris.be. Als je bouwt, betaal je 21 % btw op materialen en werkuren.

Er zijn belastingvoordelen verbonden aan een hypothecaire lening, Het belastingvoordeel verschilt van gewest tot gewest. Hou er rekening mee dat je pas 1,5 à 2 jaar nadat je de lening bent aangegaan het eerste belastingvoordeel zal ontvangen.

Ga na of je in aanmerking komt voor een lening aan sociale tarieven, want die zijn heel wat lager dan de tarieven van de banken. Voor Vlaanderen vind je alle info daarover op www.vlaamsewoonlening.be, voor Brussel op www.woningfonds.be en voor Wallonië op www.swcs.be.

Meer nog dan voor andere financiële producten: kijk en vergelijk! Vraag verschillende banken welke tarieven ze aanbieden en aarzel niet om zo het laagst mogelijke tarief af te dwingen. Je kan ook een beroep doen op kredietmakelaars, die het vergelijkend onderzoek voor jou doen. Een klein maandelijks verschil kan een groot bedrag betekenen op het einde van je lening.

Neem de tijd om de voor en nadelen van de verschillende formules van de hypothecaire kredieten te bekijken. Kies de formule die je het best past: vaste maandsom of vaste kapitaalaflossing? Vaste intrestvoet of variabele intrestvoet?  Vergeet ook niet dat je verschillende formules kan combineren!

Benieuwd hoeveel een eigen woning kost? Bereken het snel in drie eenvoudige stappen met de IMMOsimulator