Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Hoeveel kan je lenen voor je aankoop van een woning of een grond?

Op deze pagina

Voor je een hypothecair krediet krijgt, moet de kredietverstrekker zeker weten dat je het geleende bedrag kan terugbetalen. Verschillende elementen spelen daarbij een rol: de waarde van de grond of woning die je wil aankopen, je inkomen en het type krediet dat je wil afsluiten.

Leg jezelf een limiet op

Gebruik de budgettool van Wikifin om te weten hoeveel geld je hebt om je hypothecair krediet terug te betalen.

De bedragen die je maandelijks voor je hypothecair krediet moet voorzien, liggen best niet hoger dan 1/3 van je inkomen.

Voorbeeld: Als je maandelijks 3000 euro netto verdient, ligt je terugbetalingslimiet rond 1000 euro per maand

Deze limiet kan natuurlijk variëren in functie van je inkomen, je familiale lasten, de waarborgen … Heb je andere kredieten lopen, dan moet je de maandelijkse terugbetaling ervan aftrekken van die 1000 euro.

Criteria van de kredietverstrekker

Naast je inkomen houdt de kredietverstrekker nog rekening met andere criteria zoals:

  • De geschatte waarde van de woning die je wil kopen, bouwen of renoveren.
  • Het deel van de aankoop dat je met eigen spaargeld financiert.
  • De waarborgen die je kan geven.

Voorbeeld: Je bent geïnteresseerd in een huis of appartement met een prijskaartje van 250 000 euro

Na analyse van je dossier – maar vóór schatting – besluit de kredietverstrekker je een hypothecaire lening voor 80 % van de waarde van het huis te geven: 80 % van 250 000 euro = 200 000 euro. Je moet zelf dus nog 50 000 euro op tafel leggen én draagt daar bovenop ook nog de kosten verbonden aan de aankoop van het pand. Heb je dat bedrag? Kan je de bijkomende kosten betalen? Dan kom je weer een stapje dichter bij je doel.

Probleem: volgens de schatter zou het moeilijk zijn om de woning voor meer dan 200 000 euro te verkopen. Als de kredietverstrekker bereid blijft je 80 % van de geschatte waarde van je eigendom te lenen, krijg je slechts een hypothecaire lening van 160 000 euro. Er is dan nog 40 000 euro te weinig.

Je besluit je ouders om hulp te vragen. Zij zijn bereid om kasbons ter waarde van dat bedrag bij je bank in onderpand te geven. Op basis daarvan kan de bank je een krediet van 200 000 euro geven. Zo kan je het huis kopen dat je wil. 

Wikifin-tip

Word je halsoverkop verliefd op een woning, dan overschat je de waarde ervan misschien wel.