Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoeveel kost een auto?

Twijfel je om een auto te kopen? Overloop je mobiliteitsbehoeften voor je beslist. In functie van je mobiliteit zijn er immers vele alternatieven voor de auto. Denk maar aan het openbaar vervoer of de transportmiddelen die vriendelijker zijn voor de planeet en voor je budget, zoals de fiets of de elektrische step. Neem je slechts af en toe de auto, dan kan je ook voor autodelen kiezen.

Belangrijk is dat je bewust bent van de budgetimpact van de aankoop van een auto. Naast de aankoopprijs zijn er immers nog vele andere kosten die het totale kostenplaatje van je auto bepalen. Denk dus goed na over je mobiliteitsbehoeften en verlies daarbij ook bepaalde verborgen kosten niet uit het oog. Zo zal je de keuze maken die het best bij je past!

Op deze pagina

Naast de aankoopprijs zijn er nog heel wat andere kosten die het totale kostenplaatje van je auto bepalen.

De aankoopprijs van je auto

De aankoop van een auto is een grote investering, vooral omdat de totale kostprijs van je auto veel meer omvat dan alleen de aankoop.

Heb je het liefst een nieuwe auto? Verschillende merken bieden geregeld speciale voorwaarden of promoties aan tijdens opendeurdagen of naar aanleiding van het Autosalon. Je kan natuurlijk ook altijd een kleine korting bedingen bij je concessiehouder.

Denk ook eens aan een tweedehandsauto!

Zelfs met de grootste kortingen die op de markt te vinden zijn, blijft de aankoop van een nieuwe auto een dure aangelegenheid. Daarom kan het misschien interessant zijn om op de tweedehandsmarkt op zoek te gaan naar een goede deal. Professionele tweedehandsautohandelaars zijn verplicht je één jaar garantie te geven. Sommige merken bieden gecertificeerde tweedehandsauto’s aan met een lage kilometerstand en de mogelijkheid om de garantie uit te breiden. Die auto’s blijken betrouwbaar, maar zijn iets duurder dan auto’s die door particulieren worden verkocht.

Pas op voor de bijkomende kosten bij de aankoop van een auto!

Bovenop de aankoopprijs van je auto komen nog vele andere kosten.

Als je de geschikte auto hebt gevonden, moet je die natuurlijk ook financieren. Heb je een spaarbuffer, dan kan je je auto misschien met je eigen spaargeld betalen. Anders zal je een autolening moeten afsluiten, die zelf natuurlijk ook geld kost. Er bestaan verschillende financieringsmogelijkheden.

Eens je je auto gekocht hebt, moet je ook nog de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting betalen. Hoeveel die bedragen, wordt onder andere door het vermogen van de motor bepaald.

Daarnaast moet je een BA-autoverzekering, die verplicht is in België, en eventuele bijkomende verzekeringen afsluiten.

Tot slot moet je ook rekening houden met onderhoudskosten, kosten voor herstellingen, brandstofkosten … Als je vandaag een auto wil kopen, kan je kiezen uit verschillende soorten brandstof: benzine, diesel, LPG, CNG, elektriciteit, waterstof of een hybride. Aan elk automodel hangt een ander prijskaartje.

Kortom, de aankoop van een auto is een belangrijke financiële beslissing. Bereken eerst alle bijkomende kosten voor je een nieuwe auto koopt. En vooral … informeer je en vergelijk de verschillende aanbiedingen.

Wikifin-tips

  • Een auto is duur en ook het gebruik ervan gaat met de nodige kosten gepaard. Bereken daarom nauwkeurig je budget en vergelijk met andere oplossingen, zoals de fiets, het openbaar vervoer, carpooling, …
  • Laat, voor de verzekering, de concurrentie spelen en vergelijk aandachtig de verschillende aanbiedingen voor je de knoop doorhakt.