Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wanneer leen je geld om een auto te kopen?

Een eerste manier om de aankoop van je auto te financieren, is je spaargeld te gebruiken. Door je maandelijks budget op te stellen, kan je je inkomsten en uitgaven vergelijken en zien hoeveel je elke maand kan sparen. Wacht niet langer, doe de test met onze budgettool. Bereken daarna met onze spaarcalculator hoe lang je zal moeten sparen om je nieuwe auto te kunnen betalen.

Een man tekent een contract in een autoshowroom

Krediet = niet gratis

Heb je niet genoeg geld om een nieuwe auto te kopen, dan kan je natuurlijk een krediet afsluiten. Vergeet echter niet dat een krediet niet gratis is: meestal moet je niet alleen het geleende bedrag terugbetalen, maar moet je daarnaast ook intrest en kosten betalen. Denk dus goed na voor je beslist een lening aan te gaan. Zoek uit hoeveel je dat zal kosten en neem de tijd om de verschillende kredietaanbiedingen te vergelijken.

Om die vergelijking te vergemakkelijken, verplicht de overheid alle kredietgevers om voor iedere lening een transparant en vergelijkbaar tarief te vermelden: het jaarlijks kostenpercentage of JKP.