Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een betaalkaart?

Welke betaalkaart kiezen?
Op deze pagina

Een betaalkaart geeft je de mogelijkheid om:

  1. Elektronisch te betalen. Je steekt de kaart in een betaalterminal en je bevestigt de betaling met je persoonlijke pincode. Zo geef je de bank de opdracht om geld van je rekening over te schrijven naar de begunstigde van de fondsen.

     

    Kleine bedragen kan je vaak ook contactloos betalen. Je kaart en het betaaltoestel moeten er dan wel voor uitgerust zijn. Dit is in principe altijd het geval. Het volstaat dan om je kaart even voor, naast of boven het betaaltoestel te houden om de betaling te activeren.

     

    Je hebt soms je betaalkaart nodig om via de app van je bank te betalen.

     
  2. Je kan ook met je betaalkaart terecht aan een bankautomaat om er cash geld van je rekening te halen.



    Je bank beslist of ze je een betaalkaart geeft. Ze blijft er ook eigenaar van. Ze kan op elk moment beslissen om ze weer in te trekken.

Weetje

Je betaalt de eventuele kosten die verbonden zijn aan je kaart en aan de uitgaven die je ermee doet.

Hoe betaal je met een betaalkaart?

Een betaalkaart werkt met een betaalschema. Op je betaalkaart vind je de logo's van de betaalschema’s waarmee de kaart werkt. Voor een debetkaart kan dit Maestro, Bancontact, Debit Mastercard of Visa debit zijn. Voor een kredietkaart kan dit bv.VISA ofMastercard zijn.

Handelaars of openbare diensten moeten de logo's van de betaalkaarten die ze aanvaarden zichtbaar aankondigen. Dat kan met een sticker op hun vitrine.

Een handelaar die het logo van een betaalschema uithangt, moet betalingen ook aanvaarden. 

De handelaar mag je kaart controleren en je bank contacteren voor verdere informatie.

Weetje

De bank blijft eigenaar van je betaalkaart. Ze kan ze op elk moment weer intrekken.

Betalen met je pincode

De handelaar tikt het verschuldigde bedrag in op de betaalterminal. Kijk het bedrag na op het schermpje van de terminal. Als alles correct is, steek je de kaart in of hou je de kaart tegen de betaalterminal en bevestig je je akkoord met je geheime pincode van vier cijfers.

Weetje

Sinds 1 juli 2022 moeten alle ondernemingen hun particuliere klanten minstens één mogelijkheid bieden om hun aankopen elektronisch te betalen. Alle opties zijn daarbij mogelijk: vaste of draagbare betaalterminals, contactloze betalingen via smartphone of smartwatch, een affiche met een rekeningnummer om een overschrijving uit te voeren, enz. Meer informatie op de website van de FOD Financiën.

Contactloos betalen

Als er radiogolfjes op je kaart en op de betaalterminal zijn afgebeeld, kan je contactloos betalen. Hou je debetkaart of kredietkaart tegen de betaalterminal. Is het bedrag lager dan of gelijk aan 50 euro? Dan moet je geen pincode ingeven. Doe je opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode voor meer dan 100 euro, wanneer je cumulatieve limiet 100 euro is (bv. 10 euro + 45 euro + 25 euro + 25 euro) dan moet je bij de laatste betaling je betaalkaart in de terminal steken en je pincode intikken.

Contactloos betalen - Wifi

Betalen met je handtekening

Voor een betaling met een kredietkaart moet je in sommige landen nog een handtekening zetten in plaats van je pincode in te voeren. De handelaar kan dan je identiteitskaart vragen om je handtekening te controleren.

Een klant doet een draadloze betaling met zijn bankkaar

Hoe haal je geld af aan een geldautomaat?

  • Steek je kaart in de gleuf. Volg de richting die de afbeelding aangeeft.
  • Je krijgt een menu te zien met verschillende opties, waaronder "geldafhaling". Selecteer die optie op het aanraakscherm of met de knoppen.
  • Kies het bedrag dat je wenst af te halen.
  • De automaat vraagt je pincode.
  • Vergeet je kaart niet uit de automaat te halen.
  • Handig. Sommige banken bieden ook de mogelijkheid om geld af te halen aan de geldautomaat met je smartphone.

Wat als je je bankkaart verliest … of als die ingeslikt wordt?

Ben je je kaart verloren of vermoed je dat ze gestolen is? Laat ze dan onmiddellijk blokkeren.

Bel naar Card Stop: 078 170 170 vanuit België en +32 78 170 170 vanuit het buitenland. Sla het telefoonnummer op in je telefoon, zo kan je hen snel bereiken. Nadat je Card Stop hebt gebeld, licht je best ook meteen de politie in en breng je je bank op de hoogte zodat zij je kan voorthelpen.

Card Stop

De bankautomaat kan je bankkaart inslikken. Dat gebeurt als je drie keer een foute pincode intikt of als je na je verrichtingen de betaalkaart uit de gleuf vergeet te nemen. Als je het zelf meteen opmerkt, kan je je betaalkaart gewoon terugvragen aan het loket van het bankkantoor waar de kaart ingeslikt werd. Anders wordt de kaart binnen de twee weken naar je eigen bankkantoor gestuurd. Je weet echter nooit met zekerheid of niemand anders je betaalkaart heeft meegenomen nog voordat ze werd ingeslikt. Laat ze dus best zo snel mogelijk blokkeren via Card Stop.

Wikifin-tips

  • Om een betaalkaart te krijgen, teken je een overeenkomst met een bank. Daarin staan alle voorwaarden en kosten beschreven. Lees het contract dus goed na alvorens te tekenen.
  • Hou je pincode geheim. Leer ze van buiten en schrijf ze nergens op. Zorg er altijd voor dat niemand meekijkt als je de code intikt. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
  • Je kan je betaalkaart ook in het buitenland gebruiken. Meer informatie over betalingen in het buitenland.