Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe betaal je veilig?

Aan het gebruik van betaalkaarten en aan betalingen via internet zijn risico’s verbonden. Hoe kan je je wapenen tegen mensen met slechte bedoelingen, die proberen om je geheime codes of paswoorden te achterhalen?

Een klant vormt de PIN-code van zijn bankkaart
Op deze pagina

Hou je pincode geheim

Je pincode is de code die je intikt bij het betalen met een kaart. PIN staat voor "persoonlijke identificatienummer". Hoe zorg je ervoor dat niemand dit te weten komt?

  • Kies geen voor de hand liggende pincode zoals je geboortedatum.
  • Schrijf of sla je code nooit op, maar leer hem van buiten.
  • Hou je vrije hand over de vinger waarmee je je geheime code intikt zodat niemand kan meekijken.
  • Controleer of er geen abnormale dingen aan de betaalterminal of geldautomaat te zien zijn, zoals een gaatje met een camera.
  • Je bank vraagt nooit in een e-mail of per telefoon naar je pincode. Krijg je die vraag toch, dan gaat het om een vals bericht van iemand die slechte bedoelingen heeft met je gegevens. Dat wordt phishing genoemd. Antwoord er niet op en stuur het bericht door naar je bank. Zij onderzoekt dit verder.

Laat je kaart blokkeren bij diefstal

Als je betaalkaart gestolen of verloren is, laat die dan onmiddellijk blokkeren. Bel naar Card Stop op het nummer +32 78 170 170. Je bent verantwoordelijk voor de frauduleuze uitgaven met je kaart tot het moment dat je kaart geblokkeerd wordt. Meestal is je aansprakelijkheid wel beperkt tot een bepaald plafond.

Wat bij vermoeden van internetfraude of phishing?

Bel bij internetfraude of phishing ook onmiddellijk naar Card Stop en breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte. Zij kunnen de toegang tot online bankieren blokkeren of je betaalkaart op inactief zetten. Je moet ook een aangifte doen bij de lokale politie als je slachtoffer bent van fraude.

Nog twijfel?

Contacteer de Federale Overheidsdienst Economie via e-mail: eco.inspec.fo@economie.fgov.be of via hun website www.economie.fgov.be.

Weetje

Je bent verantwoordelijk voor frauduleuze uitgaven met je kaart tot het moment dat de kaart geblokkeerd wordt. Er is wel een bovengrens.