Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Een budget opstellen als je samenwoont

Samenwonen gaat hand in hand met samen consumeren en dus samen geld uitgeven. Jullie maken dan ook best duidelijke afspraken hierover.

Begin met een zo volledig mogelijk budget op te stellen. Zo kan je achterhalen hoeveel geld je maandelijks nodig hebt voor gemeenschappelijke kosten (verzekeringen, winkelen, huur of lening ...). 

Er zijn drie manieren om de gemeenschappelijke uitgaven te financieren.

Op deze pagina

1. De combinatie van een gemeenschappelijke rekening en aparte rekeningen

Dit is vandaag de populairste formule. Elke partner heeft een eigen rekening  waarop hij zijn loon en eventuele andere inkomsten ontvangt. Die rekening wordt vervolgens ook gebruikt voor individuele uitgaven. Daarnaast opent het koppel een gemeenschappelijke rekening waarop ieder maandelijks geld stort. Die rekening wordt dan ingezet voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals de huishuur, de terugbetaling van een hypothecaire lening, de boodschappen, hobby’s, vakantie, terugkerende facturen en belastingen.

Het bedrag dat elke partner op de gemeenschappelijke rekening stort, kan ook afhangen van ieders inkomen. Ofwel stort iedere partner maandelijks hetzelfde bedrag, ofwel stort ieder een percentage van zijn inkomen.

Let op: hoe meer bankrekeningen je hebt, hoe meer bankkosten je betaalt.

2. Enkel een gemeenschappelijke rekening

Sommige koppels hebben geen aparte eigen rekeningen meer. Ze laten alle inkomsten op één gemeenschappelijke rekening storten, van waar ook alle uitgaven worden betaald. Het gaat dan zowel om gemeenschappelijke uitgaven, zoals de aflossing van de lening, de huur, de verzekeringen en het verbruik aan aardgas en elektriciteit, als om individuele uitgaven van beide partners zoals kledij, lunch en een eigen wagen.

Deze formule was populair toen slechts één van beide partners werkte en in het onderhoud van het gezin voorzag. Tegenwoordig werken beide partners vaak, wat de formule van één gemeenschappelijke rekening minder interessant maakt.

Denk eraan: Samenwonen gaat hand in hand met samen consumeren en samen geld uitgeven. Praat erover.

3. Elk zijn eigen rekening

Het kan ook een keuze zijn om alles gescheiden te houden zonder gemeenschappelijke rekening. De gemeenschappelijke kosten worden dan onderling verdeeld. Elke partner behoudt zijn financiële autonomie. Alle uitgaven worden dan best nauwgezet opgevolgd, zodat beide partners afwisselend uitgaven kunnen betalen. Op het einde van de maand maken ze samen hun rekening en kunnen ze eventuele onevenwichten herstellen.

De ideale oplossing is voor elk koppel anders. Alles hangt af van je eigen opvatting. Is het rechtvaardig om je partner de helft van het vakantiebudget te laten betalen als jij een hoger inkomen hebt? Is het logisch dat mevrouw alleen opdraait voor de lening van de auto waarmee ze de kinderen vervoert? Mag de huur die meneer ontvangt voor een appartement dat hij erfde in het gezinsbudget worden opgenomen?

Praat erover, zodat iedereen zich goed voelt bij de gemaakte afspraken. Want als één partner zich wat tekort gedaan voelt, is dat een voedingsbodem voor problemen later. Laat geld geen taboe zijn!

Wikifin-tip

Praat open over geldkwesties en hou rekening met de inkomsten van elke partner.