Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Verzekeringen en terrorisme

Wie bepaalde verzekeringen heeft, is in die polissen ook gedekt voor schade die veroorzaakt wordt door terrorisme.

De schade als gevolg van terrorisme is verplicht opgenomen in:

  • De verzekering arbeidsongevallen (bijvoorbeeld als je door een terroristische aanslag letsels oploopt op weg van of naar het werk)
  • De autoverzekering (de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, maar niet de omnium)
  • De brandverzekering voor eenvoudige risico’s (zoals voor de woning)
  • Ziekteverzekeringen (waaronder de hospitalisatieverzekering)
  • De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid brand en ontploffing voor inrichtingen die gewoonlijk voor het publiek toegankelijk zijn
  • Ongevallenverzekeringen
  • Levensverzekeringen
  • De andere verzekeringen, zoals reisverzekeringen of reisannulatieverzekeringen, dekken in principe eveneens alle schade veroorzaakt door terrorisme, tenzij de algemene voorwaarden van die verzekeringen dit expliciet uitsluiten.

Heb je een vliegtuigticket geboekt en kan je niet opstijgen wegens buitengewone omstandigheden zoals terrorisme? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je ticket terugbetalen of je een vlucht naar je bestemming op een ander moment aanbieden. Je hebt geen recht op een extra schadevergoeding.

Verschillende verzekeraars hebben samen de vzw TRIP (Terrorism Reinsurance and Insurance Pool) opgericht om de schade door terrorisme te helpen opvangen. Op TRIP vind je een antwoord op veel gestelde vragen in verband met schade ten gevolge van terrorisme en de vergoeding door de verzekeraars.

Een straat is afgesloten met politielint

Wikifin-tip

Als je schade door terrorisme hebt en deze schade is gedekt door jouw verzekering, dan dien je deze schade aan te geven bij jouw verzekeraar. Het is die verzekeraar die de schade zal vergoeden.