Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Erfenissen worden verdeeld op de manier die wettelijk is vastgelegd, tenzij de overledene zelf iets heeft geregeld via bijvoorbeeld een huwelijkscontract of een testament. Specialisten noemen dat de “wettelijke devolutie”.
Als je een andere verdeling wenst dan wat de wet voorziet, dan kan je aan successieplanning doen. Een degelijk huwelijkscontract, een testament of een schenking zijn daar de nuttigste instrumenten voor.
Hou er rekening mee dat je familiale, persoonlijke en fiscale toestand doorheen je leven veranderen. Daarnaast worden ook geregeld wijzigingen aangebracht in de wet. De wijziging van de schenkingstarieven is daar een goed voorbeeld van. Het is dus nuttig om geregeld na te gaan of je je successieplanning al dan niet moet aanpassen.
Successieplanning kan in de volgende gevallen nuttig zijn:
Denk eraan dat niet alles mogelijk is. Een deel van je erfenis gaat altijd naar je echtgeno(o)t(e) en je kinderen. Ze worden de “reservataire erfgenamen” genoemd. Je kan hen niet volledig onterven. Zij hebben altijd recht op een welbepaald beschermd gedeelte van je erfenis, de reserve.
Merk op dat ouders sinds de hervorming van 2018 niet langer reservataire erfgenamen zijn, maar “wettelijke erfgenamen”. In sommige situaties erven ze dus nog, maar je kan ze dus onterven. Mochten ze evenwel behoeftig zijn en de erflater heeft geen kinderen, dan kunnen ze uit de nalatenschap een bijdrage in de kosten voor hun levensonderhoud krijgen.
Je kinderen kunnen een financieel “steuntje in de rug” ongetwijfeld beter gebruiken als ze jong zijn. Nu vele mensen langer leven, krijgen kinderen hun erfenis vaak op een ogenblik waarop ze er minder behoefte aan hebben. Met een schenking kan je dat voorkomen. Vergeet wel niet dat de levensverwachting gestegen is. Ouders leven langer en hebben ook voldoende spaargeld nodig voor een aangename oude dag.
Daarvoor zijn er specifieke regelingen, die afhangen van het gewest waar je woont.