Met welke bijkomende kosten na aankoop van een auto, moet ik rekening houden?

Hou je geen rekening met alle financiële aspecten waarvoor je als autobestuurder opdraait, dan kan je budget al snel ontsporen. 

Belastingen

Op auto’s moeten heel wat belastingen worden betaald. Hou daarmee rekening in je budget. Een kort overzicht:

  • de belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die je betaalt om met je wagen de weg op te mogen, ongeacht of die nieuw of tweedehands is. Het bedrag van de BIV hangt af van het vermogen en de milieu-impact, en van het Gewest waar je woont;
  • de verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting . Die wordt berekend in functie van het vermogen, de cilinderinhoud en het gewicht van de wagen.

De verzekering

Om met een gemotoriseerd voertuig over de Belgische wegen te mogen rijden, moet je een verzekering afsluiten. Helaas verwelkomen verzekeraars jonge bestuurders niet altijd met open armen! Uit statistieken blijkt dat jongeren vaker bij verkeersongevallen betrokken raken dan oudere chauffeurs. Om zich tegen die risico’s in te dekken, vragen verzekeraars dan ook een hogere premie aan wie jonger is dan 26 jaar. Jonge chauffeurs met weinig ervaring betalen gemakkelijk 500 tot 1.000 euro per jaar voor de basisverzekering van een ‘kleine’ auto.

In functie van de waarde van de wagen, het vermogen, eventuele ongevallen in het verleden,… kan de factuur voor bijkomende verzekeringen (omnium, …) pijlsnel de hoogte inschieten en veel hoger liggen dan 2.000 euro per jaar!

Net als voor andere verzekeringspolissen, raden wij je aan een vergelijking te maken tussen het aanbod van verschillende maatschappijen. Bij de meesten kan je een online simulatie laten uitvoeren. Als je dat doet vóór je een auto aankoopt, heb je al een duidelijker beeld van wat je voor de verzekering zal moeten betalen.

Sommige verzekeringsmaatschappijen hanteren echter verlaagde tarieven voor jonge chauffeurs, zij het onder strikte voorwaarden: rijden met een auto met een laag vermogen, een rijcursus hebben gevolgd, een beperkt aantal kilometer per jaar afleggen, …

Meer informatie over autoverzekeringen.

De brandstof

Tenzij je op een andere planeet hebt gewoond, weet je ongetwijfeld dat de brandstofprijzen de afgelopen jaren uit de pan swingen. Rijd je vijf keer per week 30 km om de lessen te kunnen bijwonen? Hou dan rekening met minstens 50 euro per maand aan brandstof. En dan hebben we het enkel over de verplaatsingen tussen de campus en de plek waar je woont!

Informeer naar het verbruik van de kleine tweedehandswagen die je koopt. 

Heb je een iets ruimer budget? Waarom niet kiezen voor een elektrische of een hybride wagen? Een aantal modellen zijn tegenwoordig redelijk in prijs! En, je slaat twee vliegen in één klap: je rijdt milieuvriendelijk en je bespaart op je uitgaven voor brandstof.

Parkeren

Het parkeren van je wagen in de stad kost extra geld: tot 100 euro per week.

De Wikifin-tips

  • Een auto is duur, en ermee rijden brengt heel wat kosten met zich mee. Maak nauwgezet een budget op en vergelijk met andere oplossingen (fiets, openbaar vervoer, carpoolen,… ).
  • Bestudeer de verschillende aanbiedingen voor de verzekering van je wagen aandachtig en laat de concurrentie spelen.