Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

De geboorte van een kind

Op deze pagina

Wie breng je van een geboorte op de hoogte?

Je moet de geboorte van je kind aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de bevalling plaatsvond. Lees hier meer over de formaliteiten die je moet vervullen als je kind in het buitenland is geboren.

Vergeet ook niet om:

  • Je ziekenfonds te verwittigen.
  • De werkgever van de ouder die het kind fiscaal ten laste heeft in te lichten. Kinderen ten laste hebben gevolgen voor je fiscale situatie.  Zo stijgt je nettoloon, want er moeten minder belastingen via de bedrijfsvoorheffing worden afgehouden.
Voetjes van een pasgeborene in een grijs wollen deken gewikkeld

Hoe krijg ik het startbedrag van het groeipakket of de geboortepremie?

Het groeipakket of de geboortepremie en de kinderbijslag worden beheerd door de deelstaten, die de bedragen ervan en de regelgeving hieromtrent vastleggen en over een eigen uitbetalingscircuit beschikken.

Het is dus de deelstaat waar je kind gedomicilieerd is die je het startbedrag van het groeipakket of de geboortepremie zal uitkeren. Let op, je moet dit aanvragen bij een uitbetaler of kinderbijslagfonds in de deelstaat waar je woont.

Is je kind in een ander land van de Europese Unie geboren, informeer je dan goed want de regels verschillen van land tot land! Als je kind bijvoorbeeld geboren is in Frankrijk of het Groothertogdom Luxemburg, dan moet je een geboortepremie aanvragen in Frankrijk of in het Groothertogdom Luxemburg.

Worden er na de geboorte nog andere premies uitbetaald?

Onder bepaalde voorwaarden betalen sommige ziekenfondsen een geboortepremie uit in het kader van een aanvullende verzekering. Voor meer informatie hierover en over je specifiek dossier kan je contact opnemen met je ziekenfonds.

Informeer ook bij je werkgever, de gemeente en bij de verenigingen waarvan je lid bent of ook zij een geboortepremie uitbetalen.

Heb je recht op een adoptiepremie?

Net als na een geboorte worden er na een adoptie premies toegekend. Voor een eerste kind bedraagt de adoptiepremie evenveel als de geboortepremie.

Worden de kosten van de bevalling en de postnatale zorg terugbetaald?

De kosten van een bevalling worden grotendeels terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering bij de mutualiteit. Dat is handig, want een bevalling is duur: de ziekenhuiskamer, de anesthesist, de gynaecoloog … En dan zijn er nog de postnatale zorgen.

De verplichte ziekteverzekering van je mutualiteit dekt echter niet alles. Bepaalde supplementen kunnen hoog oplopen en worden, bijvoorbeeld als je in een eenpersoonskamer ligt, niet (volledig) terugbetaald.

Voor de kosten die niet door de verplichte ziekteverzekering worden terugbetaald, kan je eventueel een hospitalisatieverzekering afsluiten. Zo verkleint het bedrag waarvoor je uiteindelijk zelf opdraait.

Let op: je moet voldoen aan de voorwaarden van het contract van je aanvullende verzekering. Lees het een paar weken voor de bevalling aandachtig zodat je je kan voorbereiden en weet in welk ziekenhuis je terugbetaling geniet, of je een eenpersoonskamer kan boeken of niet … Contracten kunnen erg verschillen. Sluit je een verzekering af als je al zwanger bent, dan is het niet zeker dat alle kosten verbonden aan de bevalling en de geboorte wel worden gedekt.

Wikifin-tip

Controleer vooraf in welke omstandigheden je hospitalisatieverzekering tussenkomt bij een bevalling.