Wie kan een hypothecair krediet afsluiten?

Al wie ouder is dan 18 jaar en een huis of grond wil kopen, kan een simulatie voor een hypothecair krediet aanvragen.

De kredietverstrekker onderzoekt jouw financiële situatie

Wanneer je met een kredietverstrekker (bv. jouw bank) contact opneemt, zal die jouw financiële situatie onderzoeken en of je jouw hypothecaire lening kan terugbetalen. Daarbij wordt vooral rekening gehouden met drie elementen:

  • jouw inkomen;
  • jouw persoonlijke situatie, om een idee te hebben van jouw uitgaven;
  • jouw schulden.

Dat onderzoek is wettelijke verplicht. Zo beperkt jouw bank de risico’s die ze neemt door je geld te lenen. Ook jij hebt er alle belang bij: zo vermijdt je terugbetalingen te moeten doen die je eigenlijk niet aankan. De wet verplicht de kredietvertrekker ertoe dat hij de consument moet verwittigen dat een krediet niet kan toegestaan worden als de consument niet de informatie verschaft die nodig is om te kunnen inschatten of hij voldoende financiële capaciteit heeft om een krediet terug te betalen.

Je kan het budget voor jouw plannen eventueel verlagen en een simulatie voor een beperkter bedrag aanvragen.

De wet voorziet onder andere dat een kredietverstrekker een European Standardised Information Sheet (ESIS-document) moet geven aan de consument. Met dit document kan een klant verschillende kredieten vergelijken met elkaar en zo een goede keuze maken.

Kunnen verschillende mensen dezelfde kredietovereenkomst ondertekenen?

Wil je samen met jouw partner, een vriend of een familielid een lening afsluiten? Het contract voor een hypothecair krediet kan door verschillende mensen worden ondertekend. Let op: bij betalingsproblemen kan de bankier van iedere medelener de terugbetaling vragen, zelfs voor het volledige bedrag (het saldo) dat nog moet terugbetaald worden.

Stel: je sluit samen met een vriend een hypothecair krediet af voor de aankoop van een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk. Na financiële problemen betaalt die vriend zijn deel van de lening niet terug. Je moet dan voor hem blijven betalen.

Waarborgen

Jouw bank brengt een eerste gunstig advies uit? Gefeliciteerd! Blijf wel rustig, want nu moet je waarborgen (meestal een hypotheek, een woonverzekering en een schuldsaldoverzekering) kunnen voorleggen. De waarde van de woning of grond die je wil aankopen, moet ook nog worden geschat.

De Wikifin-tip

  • Sluit je met verschillende mensen een lening af? Informeer naar de financiële situatie van de personen waarmee je in zee gaat.