Hoeveel kost een bankrekening?

Een bank beslist zelf welke kosten ze aanrekent voor het gebruik van een rekening. De kosten kan je terugvinden op de website van de bank. Je kan ook een overzicht ervan vinden in de tariefbrochure, die je in elk bankkantoor en op de website van jouw bank kan krijgen. De meest voorkomende kosten zijn:

  • jaarlijkse beheerskosten;
  • kosten per verrichting. Deze kosten zijn vaak afhankelijk van hoe je jouw verrichtingen doet: via het loket, via de bankautomaten, telefonisch of via internetbankieren;
  • kosten voor de bankkaarten die aan jouw bankrekening verbonden zijn;
  • eventuele verzendingskosten voor de rekeninguittreksels.

Bij de meeste banken moet je niet per verrichting betalen, maar worden rekeningpakketten aangeboden, afhankelijk van jouw behoeften. Je kan bv. een basispakket nemen met één bankkaart gekoppeld aan jouw rekening en een beperkt aantal verrichtingen aan het loket. Of je kan een meer uitgebreid pakket nemen waarbij je verschillende bankkaarten (en vaak ook kredietkaarten) kan koppelen aan jouw zichtrekening, een groter aantal verrichtingen kan doen via het loket, over internettoegang beschikt, enz. Voor een pakket betaal je jaarlijks, maandelijks of trimestrieel een vaste prijs aan jouw bank.

Vergelijk goed de verschillende rekeningpakketten en hun kostprijs. Laat je niet enkel door de prijs beïnvloeden. Soms ben je goedkoper af met een duurder pakket met meer verrichtingen inbegrepen, dan met een goedkoper pakket waarbij je na een aantal verrichtingen een bedrag per verrichting moet bijbetalen.

De bank moet je op de hoogte houden

De bank moet je een duidelijk overzicht geven van de kosten van jouw rekening: je vindt de kosten in de tariefbrochure en op de website van de bank.
Vooraleer een bank haar tarieven of interestvoeten aanpast, moet ze je hiervan schriftelijk op de hoogte brengen 2 maanden voorafgaand aan de wijziging. Als je hier niet op reageert, dan word je geacht de nieuwe voorwaarden te aanvaarden. Als je niet akkoord gaat met de nieuwe tarieven, dan kan je zonder kosten binnen de periode van 2 maanden jouw rekening afsluiten en jouw geld naar een andere bank overhevelen.

De Wikifin-tips

  • Lees de tarieflijsten goed na. Vergelijk verschillende rekeningen en verschillende banken om zo de rekening te vinden die het best bij jou past aan de meest voordelige voorwaarden.
  • De wet geeft iedereen in België recht op de basisbankdienst. De wet beperkt de kosten die de bank daarvoor mag aanrekenen.